Част от светилището на Античния Одесос разкриха варненски археолози при

...
Част от светилището на Античния Одесос разкриха варненски археолози при
Коментари Харесай

Откриха непокътнати ритуални ями от Античния Одесос

Част от светилището на Античния Одесос разкриха варненски археолози при разкопки през предходната година. Находката е резултат от разкопки в частен терен в Гръцката махала, готвен за капиталов план. Имотът се намира на бул. „ Приморски “ 21. Това стана ясно при представянето на резултатите от археологически сезон 2022 в Регионалния исторически музей, съобщи кореспондент на Moreto.net.

На мястото са открити три ритуални ями. Всички те цялостни с извънредно доста находки и предмети.

Обектът не е изследван напълно. Учените са имали шанс да попаднат на неразрушени структури. Съборената на мястото постройка е лягала върху структурите без да ги засегне.

Първата яма е била цялостна с голямо количество керамика. Намерени са амфорни печати – едни от най – ранните за края на класическата ера. Намерение са съдове, каквито няма в такава целокупност в актуалната сбирка на музея и които дават сведения за самите ритуални практики.

Учените са се натъкнали на голям брой кости, миди, въглени и даже шиш, за който се смята, че е употребен за жертвоприношенията.

Археолозите са работили по общо три структури, само че се надяват да имат опция за изследване на още.

На адреса през 2015 бе разрушена постройка, в която в миналото се помещавала постройката на тогавашния турски консул Абуд Мамуди. Три години по – рано зданието стана жертва на пожар.

Отново на терен, готвен за градеж, само че този път на ул. „ Цар Самуил “ 15 Б, археолозите са разкрили остатъци от три здания, които са от 2 – 3 век. Намерена е пещ от Римската ера. Такива рядко са проучвани на територията на Одесос.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР