Част от противоепидемичните мерки в област Кюстендил ще бъдат върнати

...
Част от противоепидемичните мерки в област Кюстендил ще бъдат върнати
Коментари Харесай

Въвеждат се временни противоепидемични мерки на територията на Кюстендилска област

Част от противоепидемичните ограничения в област Кюстендил ще бъдат върнати поради нарасналата заболеваемост от COVID-19, реши Областният действен щаб за битка с COVID-19 на извършено през днешния ден онлайн съвещание, което бе свикано от регионалния шеф Катя Димитрова.

 Само през вчерашния ден – 20.07.2022 година, новите случаи на ковид в региона са 32, като най-вече – 18, са в община Дупница. 10 са новорегистрираните заболели в община Кюстендил, 3 – в община Сапарева баня, 1 – в община Кочериново. 14-дневната заболеваемост в региона е 192,17 на 100 000 души. 230 души са под карантина, 174  са диагностицирани на домашно лекуване, 19 се лекуват в болница, заяви шефът на РЗИ-Кюстендил доктор Златно Величков.

Временните противоепидемични ограничения на територията на област Кюстендил се вкарват за период от 22.07.2022 година до 22.08.2022 година Те ще влязат в действие в 00:00 ч. на 22.07.2022 година, планува заповедта на шефа на РЗИ-Кюстендил.

Задължително става носенето на защитна маска за еднократна или многократна приложимост за всички лица, които се намират в лечебни заведения, аптеки, оптики, профилираните институции за даване на обществените услуги от резидентен вид за деца и възрастни, както и в постройките на РЗИ-Кюстендил и РЗОК-Кюстендил.

Всички лица, които не са от едно семейство/домакинство, когато се намират на публични места, на които има скупчване на хора, е належащо да съблюдават физическа отдалеченост от 1,5 м.

Всички работодатели и органи по назначение би трябвало да провеждат провеждането на противоепидемични ограничения в работните пространства – постоянно проветряване и стерилизация, недопускане до работните пространства на лица с прояви на остри респираторни заболявания /повишена температура, главоболие, хрема, кашлица, затруднено дишане и др./. На личния състав би трябвало да бъде извършен инструктаж за вярна хигиена на ръцете, както и да бъдат обезпечени сапун, вода и дезинфектант.

В детските заведения е належащо да се организира засилен утринен филтър, за недопускане на деца с клинични признаци за COVID-19, както и за други остри заразни заболявания. Ще се организира и всекидневен филтър в профилираните институции за даване на обществени услуги и в обществените услуги от резидентен вид за деца и възрастни за съществуване на консуматори и личен състав с клинични признаци за COVID-19 и премахване на личния състав от работа до определяне на диагнозата и клинично излекуване.

Временните противоепидемични ограничения ще бъдат променяни, според от развиването на епидемиологичната обстановка на територията на област Кюстендил.

Положението е относително умерено. Огромната част от пациентите са с леки признаци, а приетите в болница са най-вече възрастни хора с съпътстващи болести. Така ръководителите на трите лечебни заведения в Кюстендилска област обобщиха обстановката в лечебните заведения. Към момента пациенти на интензивно лекуване няма.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР