Част от промените в Конституцията, макар и да са спорни,

...
Част от промените в Конституцията, макар и да са спорни,
Коментари Харесай

Наталия Киселова: Не мисля, че новата Конституция ще падне пред КС

Част от измененията в Конституцията, въпреки и да са противоречиви, само че нямат такава противоконституционност, която да докара до оповестяването им за противоконституционни. Това мнение изрази преподавателят по конституционно право доцент Наталия Киселова пред News.bg във връзка дадените поръчки и от страна на опозицията, и от страна на президента Румен Радев, признатите промени в новата Конституция да паднат в Конституционния съд.

Тя уточни, че има три въпроса в Основния закон, които би трябвало да бъдат оспорени от Конституционния съд. Първият въпрос - съотношението във Висшия прокурорски съвет (ВПС) във връзка с квотите. Доминира квотата на излъчени от Народното събрание за членове на ВПС. Предложението, което доминираше в публичните разисквания беше да бъдат наедно - 5 на 5. Т.е. трима прокурори да бъдат определени, плюс основния - 5, а определените от Народното събрание да бъдат също 5. Само че народните представители избраха да не трансформират броя определени от Народното събрание, които остават 11 и в действителност като отидат 5 в съвета на съдиите, 6 остават в прокурорския съвет. Така че или трябваше да се резервира броя 11, или да се даде паритет на ВПС.

Вторият въпрос, който би се атакувал пред Конституционния съд е основаният нов член 91 Б в новата Конституция, който планува избрани правила, по които да става подготовката, номинацията на органи, които Народното събрание напълно или отчасти образува... " Или да го кажем в резюме, изборът на членове на регулаторни органи да става с квалифицирано болшинството ", изясни Киселова.

Третият въпрос - ограничение пълномощията на служебното държавно управление на президента.

Киселова е разочарована, че не са се провели никакви полемики по отношение на плана за промени в Конституцията - видните български конституционалисти единствено трябвало да си кажат мнението, само че нямало задоволително добра обосновка за положителни и стойностни оферти в Конституция, които били импортирани от народните представители.

Наталия Киселова добави, че занапред ще са си нужни партиите в некоалицията, защото измененията в Конституцията са една от крачките, която е направена, с цел да се заздравят. " Тепърва ще им е належащо тройното болшинство, с цел да бъде образуван новият Висш правосъден съвет, Висшият прокурорски съвет, инспекторатът към Висш съдебен съвет, изборът на състава за КПКОНПИ. Промените в Конституцията са един от въпросите, по които сглобката се разбра ", сподели още тя. Според нея партиите в некоалицията от ден на ден заздравят връзки по общите тематики, за които са постигнали авансово единодушие.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР