Част от парите, които българската държава е заплатила за американски

...
Част от парите, които българската държава е заплатила за американски
Коментари Харесай

Защо 2 години никой не ни каза, че парите за американските самолети могат да се олихвяват?

Част от парите, които българската страна е заплатила за американски изтребители F-16, могат да бъдат вложени в американски скъпи бумаги, с цел да й носят приходи.Това стана ясно едвам през днешния ден, откакто Народното събрание утвърди съглашения, подписани сред българското министерство на защитата и щатски институции.

През 2019 година България е превела 1.2 милиарда $ за самолетите на Агенцията на Департамента по защита на Съединени американски щати за съдействие в региона на сигурността (DSCA). Американската страна разрешава част от платените от Република България средства да се подават и влагат посредством банкови и капиталови сметки във Федералната аварийна банка на Ню Йорк. Така ще се обезпечи рентабилност от тези средства в интерес на българската страна. От американската страна са поискани планове на съглашения в тази посока.

В претекстовете към споразуменията се загатва, че „ общоприетоо средствата се влагат в овърнайт депозити и нискорискови краткосрочни федерални съкровищни бонове (treasury bills) с друга срочност. “

В член 11, алинея 5 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година е регламентирано, че преведените през 2019 година от Министерството на защитата по сметка на държавното управление на Съединените американски щати средства за нов вид военен аероплан (ратифицирани със закон – Дъждовни води, бр. 60 от 2019 г.) могат да се подават и влагат посредством сметки във Федералната аварийна банка на Ню Йорк в интерес на Министерството на защитата въз основа на решение на Министерския съвет при изискване на следваща ратификация. При нужда Българска народна банка работи като сътрудник на страната въз основа на съглашение сред Министерството на защитата и Българската национална банка, подписано според условията на член 43 от Закона за Българската национална банка, оповестява Българска телеграфна агенция.

Според изчислението на МО и Българска народна банка загубата, пропуснатите изгоди за България досега са близо 20 милиона лв. от това „ мотане “ година и половина, когато никой не е взел някакви ограничения, три пъти е внасян законопроектът в Народно събрание, нищо не направено, не е утвърден, изясни Христо Гаджев (ГЕРБ-СДС, ръководител на комисията по отбрана) на днешното съвещание. Парите, които са преведени в осъществяване на контракта от 2019 година, ще бъдат преместени във влог в банка, с цел да носят ликвидност и да има облага за нас, чака се сега Федералният запас на Съединени американски щати да вдигне лихвите по влоговете, уточни ръководителят на комисията по защита.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР