Част от малките бензиностанции в страната са спрели да работят

...
Част от малките бензиностанции в страната са спрели да работят
Коментари Харесай

Малките бензиностанции спряха да работят нощем

Част от дребните бензиностанции в страната са спрели да работят нощно време за да понижат разноските си. Това заяви за „ Сега “, зам.-председателят на Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива Димитър Хаджидимитров.

„ С комерсиалната отстъпка от 5-6 ст. на литър не могат да се покрият месечните разноски от към 6000 лева (включващи заплати, осигуровки, такси за поддръжка на техниката) за работата на подобен обект “, сподели той и посочи, че настрана са харчовете за пазаруването на гориво. „ Една бензиностанция от селски вид, в малко обитаемо място продава всекидневно 2000-2500 л горива. Средно на месец излизат 70 000 л. Заради рецесията значително от притежателите са принудени да теглят заеми с цел да купят гориво, което да продават. През предходната година за зареждането са давали по 50 000 лева, а в този момент им трябват двойно повече. Високите цени на горивата

 

понижиха работата на бензиностанциите с 35-40 %.

 

Няколко сътрудници от София към този момент освободиха чиновниците си и пуснаха обектите си на самообслужване. Други затварят метанстанциите си, тъй като в газът към този момент е по-скъп от бензина. За това и продажбите му паднаха в последните месеци е тройно по-ниско, от 3 тона на обект падна на един. Високата му цена пък накара и доста хора, купили на лизинг камиони на метан да ги върнат ", сподели още Хаджидимитров.

Симо Симов, притежател на дребна безниностанция, счита, че от началото на войната в Украйна още веднъж се случват някои странни неща. Според него сред държавното управление и най-големия производител на течни горива имало сговор. По думите му, при започване на март министър председателят Асен Василев в едно телевизионно изявление споделил, че кабинетът се е договорил с рафинерията да калкулира цените съгласно по-евтиния съветски нефт. „ Това сътвори безпорядък на пазара, тъй като всички останали играчи, главно вносителите на горивата, образуват цената си по сорта „ Брент “. Правителството контракти цена, преференциална за него и за монопола. За това

 

трябваше да се самосезира Комисията на защита на конкуренцията

 

и се получи дъмпинг на пазара “ счита търговецът. Симов посочи, че и в годините обратно постоянно държавните управления са успявали да се договарят с монополиста и да вземем за пример, когато би трябвало да се понапълни хазната с Данък добавена стойност, то горивата нарастват.

В ефира на Българска национална телевизия през днешния ден Андрей Делчев от Българската петролна и газова асоциация призна, че с комерсиална отстъпка от няколко стотинки на дребните бензиностанции е мъчно да се прави търговия. Той посочи, че с над 25% от началото на годината е поскъпнал най-масовият бензин в България. Според него към Великден ново повишаване на горивата не се чака. " За момента високите цени свиват потреблението, а ползата на търговците не е високи цени и ниско ползване, а противоположното - по-ниски цени и високо ползване, от комерсиална позиция не мисля, че ще има нарастване на цените на горивата преди Великден ", разяснява Делчев. Той заяви, че е намалял броят на хората, които зареждат цялостен контейнер на бензиностанциите. " Преди се зареждаха цялостни резервоари, в този момент се зарежда гориво за 20 - 30 - 40 - 50 лв. ", разяснява той.

Според Делчев, в случай че цените на горивата у нас продължат да порастват съразмерно на растежа на цената на суровия нефт, в един миг

 

страната би трябвало да се замисли да се намеси в помощ на хората и търговците.

 

По време на парламентарния надзор през днешния ден вицепремиерът Асен Василев в отговор на депутатски въпрос за инфлацията, сподели че се работи с останалите финансови министри на Европейски Съюз за ограничения за намаляването й. „ Въпросът е намерим общоевропейски метод, тъй като, в случай че всяка страна стартира да сменя ставките, най-вероятно ще се случи доста нерегламентирана търговия и няма да има упования резултат да се потисне увеличението на цените. В рамките на 7 до 10 дни да има доста ясна рамка в Европа и ние по-късно да подготвим своя антикризисен пакет в сходства с нея. Що се отнася до акциза, България е предложила да се понижи на половина минималната ставка за Европейски Съюз. Все още това обаче се разисква “, разясни Василев.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР