Часове след оповестяването на номинациите за наградите "Оскар", критикувани за

...
Часове след оповестяването на номинациите за наградите "Оскар", критикувани за
Коментари Харесай

Режисьорът Спайк Лий ще бъде председател на журито в Кан - slava.bg

Часове след оповестението на номинациите за премиите "Оскар ", подложени на критика за неналичието на многообразие - "отново прекомерно мъжки и бели ", афроамериканският режисьор Спайк Лий беше разгласен за ръководител на журито на кинофестивала в Кан през май.

Въпреки че в журито на водещия фестивал в света към този момент са членували афроамериканци - режисьорката Ава Дюверней през 2018 година и артистът Уил Смит през 2017 година, 62-годишният Лий е първият афроамериканец, определен за негов ръководител.

"Погледът на Спайк Лий е по-ценен от всеки път. Пламенната му персона дава обещание доста ", се показва в взаимното изказване на президента на кинофестивала Пиер Лекюр и фестивалния шеф Тиери Фремо.

"Когато ме поканиха за ръководител на журито, се почувствах по едно и също време благополучен, сюрпризиран и горделив. За мен е чест да бъда първият представител на африканската диаспора в Съединени американски щати на този пост ", споделя на собствен ред Спайк Лий.

Лий, разкрил пътя пред доста афроамерикански кинодейци, се е представял в Кан с общо седем свои кино лентата - от 1986 година, когато взе участие в Петнайсетдневката на режисьорите с "She`s Gotta Have It " до 2018 година, когато престъпната му драма "Черен в клана " печели Голямата премия на фестивала.

"Кан очерта траекторията ми в международното кино ", добавя Спайк Лий.

Заедно с жури, членовете на което ще бъдат оповестени в средата на април, Лий ще има виновната задача да избере носителя на 73-ата "Златна палма ". Миналата година водещото отличие беше присъдено на обществената ирония "Паразит " на южнокорейския режисьор Пон Джун-хо от жури, управлявано от мексиканеца Алехандро Гонсалес Иняриту.

Кинофестивалът в Кан тази година ще стартира на 12 май и ще продължи до 23 май.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР