Часове преди Деня за размисъл, потърсихме политолога Георги Киряков, чиито

...
Часове преди Деня за размисъл, потърсихме политолога Георги Киряков, чиито
Коментари Харесай

Политологът Георги Киряков пред Lupa.bg: ПП-ДБ и ГЕРБ правят правителство, няма друг изход

Часове преди Деня за размисъл, потърсихме политолога Георги Киряков, чиито прогнози за невъзможността за кабинет се сбъдваха на предишните избори. Потърсихме го, с цел да даде аргументирана прогноза дали след вота на 2 април ще има кабинет, кой ще го сформира и какви взаимни отстъпки би трябвало да създадат главните политически сили в името на действително ръководство. За първи път Киряков има оптимистична прогноза - че има огромен късмет за държавно управление след 2 април.  

- Г-н Киряков, смятате ли, че ПП-ДБ и ГЕРБ си хлопнаха всички порти под носа за бъдеща коалиция и действителен кабинет, или има късмет за обединяване сред първия и втория след изборите?

- Не, този път не са си затворили нито една врата за коалиция, макар острите реплики на господин Борисов към ПП-ДБ и несъмнено, към водачите – Кирил Петков и Асен Василев. Политическа партия този път не си разрешиха лукса да кажат, че коалиция с еди-кой си няма да вършат никога, в това число. Напротив – дори отвориха необятно вратата за благоприятни условия за коалиция с ГЕРБ. Никой не е затворил врата. Въпросът е дали след изборите ще имат смелостта, тук наблягам дебело – дали Борисов ще има смелостта да се откаже от някои свои претенции - т.е. безусловно да е водеща фигура, безусловно да държи на политики, които ГЕРБ пази, да залегнат в програмата.    

- На предишните избори водачът на Демократична България Христо Иванов сложи изискване пред ГЕРБ - да си признаят грешките в управническия си модел.

- Не, мисля, че това е належащо тъкмо в този момент. Важно е този модел, който Бойко Борисов постановяваше, в името на обединението да се откаже от него. И най-важното – да не си мисли, че може във всеки един миг да скапе обединението. Това ще бъде пагубно за страната.

- А допускате ли да се сформира държавно управление на малцинството от страна на ПП-ДБ или ГЕРБ, каквито реплики се чуват и от двете страни?

- Не, не...Тук би трябвало да се поеме ясна отговорност за болшинство от двете политически партии. Мнозинство, което да застане зад примерно 4-5 съществени целта, които да се разпишат в стратегия с детайлности.

Какви периоди, по кое време, какъв вид законодателство би трябвало да се одобри, да се подпише от двете страни и да вървят към общо ръководство. Няма различен излаз. Иначе вървим към обстановка, в която безусловно безотговорно се ръководи от страна на президентството, въпреки и не персонално от президента, а от администрацията и хората, които са оградили Румен Радев. Безконтролно служебното държавно управление постанова решения, които са във щета на българското общество и България.

- Този път не казвате, че няма да има кабинет и след тези избори... Но пък предходните Ви прогнози за последващи се сбъдваха.

- Не, в противен случай. Мисля, че опциите са доста по-големи в този момент да има кабинет. И в случай, че никой не е затворил вратата на главния си съперник. Единствено Движение за права и свободи не би трябвало да влиза в ръководство.  

- В последна сметка, от съществено значение ли е кой ще е първи - ГЕРБ или Политическа партия, в случай че нещата вървят към коалиция?

- Би било неточност, в случай че ГЕРБ се окаже първа мощ, Бойко Борисов да стартира да приказва след изборите – виждате ли, даже обединени, аз ги удрям. Ще бъде фундаментална неточност. Надявам се да не го направи. Макар че до момента той въобще не се е съобразил с това, което му се споделя в профил от външни наблюдаващи. Обикновено слуша интуицията си, която в последно време много го подвежда. Ако си разреши да каже: " Аз ги бих обединени ", ще се завърши с опцията да се сформира държавно управление. АКо Политическа партия са първи, Бойко Борисов отново би трябвало да е задоволително преклонен и подготвен да заплати нужната рационална цена да се сформира държавно управление. Надявам се да не се подведе по егото си. Всичко зависи от това каква цена той би трябвало да заплати в персонално качество, с цел да се случи това. Той би трябвало да заплати цената, не партия ГЕРБ.               

- Ако въпреки всичко ГЕРБ и ПП-ДБ съумеят да се схванат, това е задоволително да имаме държавно управление. 

- Да. Но би трябвало да търсят поддръжка за конституционно болшинство за промени в прокуратурата. Това би трябвало да една от главните залегнали цели на сходен вид платформа, под която да се подпишат двете съществени сили.

- А каква прогноза давате за третия – мястото отново е доста оспорвано, а социолозите дават доста непосредствен резултат за " Възраждане " и Движение за права и свободи. Възможно ли е Костадин Костадинов да се пребори и да застане след Политическа партия и ГЕРБ?  

- Там има доста близки цифри съгласно социологията. Но се колебая да ги напомпат толкоз, че " Възраждане " да са трета политическа мощ. Движение за права и свободи не би разрешила сходно нещо, съгласно мен и би мобилизирала до прекаленост гласоподавателите си.

- Местният избор ли в действителност взема решение всички стъпки на политическите играчи? Някак все едно тия избори не са толкоз значими, а погледите са ориентирани към вота през октомври. 

- Аз мисля малко по-различно по този въпрос. Дори тези избори и тази коалиция може да бъдат формула и за локалния избор.  На същия принцип да си разпределят въздействието. Няма значение кой ще е кмет в София, Бургас Пловдив, Варна, Русе, Стара Загора, няма значение. Важното е болшинствата в общинските препоръки да са отново сред две партии.

Те могат да си разпределят в това число и кметските места. Примерно ГЕРБ да кажат: Ок София да е на ПП-ДБ, Пловдив – на Демократична България и Политическа партия. Оставяме  Варна и Бургас, въпреки че Димитър Николов няма да е претендент на ГЕРБ.    

- Все отново, има ли даже минимална опция ГЕРБ да се ориентират не към коалиция с ПП-ДБ, а с Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия? Биха ли си разрешили да минат в другия лагер?

- ГЕРБ биха се самоубили, в случай че създадат изборна коалиция с Движение за права и свободи. Няма да го създадат. Ако го създадат, тя ще бъде краткотрайна, тъй като Движение за права и свободи няма да оставят ГЕРБ да ръководи, както откри за добре, в противен случай. Ще постанова политики, които ГЕРБ няма да одобряват и в завършек на краищата ще скапват бързо сходна коалиция. Пак щке има предварителни избори, само че ГЕРБ към този момент ще бъдат с друго име в обществото. Това няма да си разрешат да го създадат.

- Г-н Киряков, бомбените закани в учебните заведения ще ударят ли по гласуващите. Ще намалее ли изборната интензивност или който си е решил, ще отиде да гласоподава?

- Не това е задачата. Дали ще се отрази, не мога да кажа, само че по-скоро не би се отразило.Проблемът ще бъде, в случай че в самия избирателен ден стартират да валят такива закани и да затварят изборни секции. Който е търгнал, ще се върне и даже да отворят същото учебно заведение, към този момент може да не отиде. Тази логичност стои зад такива офанзиви. 

- Нека да дадем прогнозите за дребните партии, които се борят за 4-те % и не се знае дали въобще ще попаднат в Народното събрание - ЛЕВИЦАТА, БВ, Има Такъв Народ... Кой от тях е значимо да прескочи летвата и да влезе в Народното събрание като коректив, като постоянен сътрудник за ръководството?

- Нито Има Такъв Народ бяха въобще постоянен коректив в ръководството, а една от главните аргументи да се разпадне тогавашната коалиция, нито БВ. Те демонстрираха, че не могат да бъдат какъвто и да е коректив на каквото и да е, за каквито и да било политики. Не демонстрираха нищо, обвързвано с политиката.

Нищо. Нули. Подредени една до друга. " Левицата " я познаваме доста добре лицата от този следващ план. Това е следващо приплъзване на лицата в най-различни конфигурации. Това са хора, които не са били потребни за политиката в последните години. От друга страна – това са хора, поради които Българска социалистическа партия е в това положение безусловно на оцеляване. И по какъв начин може хората, които са били в основата на разрушаването на една партия, на ред ръководства да бъдат в този момент в основата на смяна или коректив!   
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР