Часове до началото на президентските избори във Франция. Гласуването в

...
Часове до началото на президентските избори във Франция. Гласуването в
Коментари Харесай

От специалните ни пратеници: В навечерието на вота - какво очакват французите от следващия президент?

Часове до началото на президентските избори във Франция. Гласуването в отвъдморските територии на страната обаче към този момент стартира. Последните данни сочат, че и без друго дребната разликата сред първия и втория претендент се стопява.

С денят за размисъл през днешния ден завърши една невероятна и странна предизборна акция във Франция, след която - излиза наяве, че една трета от гласоподавателите към момента не са решили кого ще поддържат.

" Писмо до бъдещия наемател на Елисейския замък " в 80 страници написа редакцията на " Шарли Ебдо " и се опита да сложи дилемите пред бъдещия френски президент. Президент на концепциите и плановете, които ще приготвят
бъдещето на Франция и французите. А за французите е значима мощна Франция да реши техните проблеми.

Избирателите и през днешния ден не престават да се ориентират в новините и какво се случва. Още повече, че една трета към момента не знаят за кого ще гласоподават.

Французите се сблъскаха с една странна акция: След две години коронавирус рестрикции, а по средата ѝ избухна и войната в Украйна.

" Това е неповторима акция, това е една доста изненадваща акция и това е една съвсем " не акция ", съобщи Мариан Негушевски, основен редактор ТВ5 Монд.

Странна акция, която се оказа най-дълга за Марин льо Пен - 366 дни и най-кратка за Еманюел Макрон - 37 дни. Действащият президент се оказа ангажиран с председателство на Евросъюза, договаряния с Путин и най-после с войната в Украйна.

" Той беше доста ангажиран, само че му разреши да покаже, че е настоящ президент и му разреши да завоюва с началото на войната в Украйна. Той нямаше време да направи акция ", добави Мариан Негушевски.

На предизборния фронт борбата беше в крайностите - сред извънредно десните Марин льо Пен и Ерик Земур и извънредно лявото на Жан Люк Меланшон.

" Крайната десница първоначално маркира тази акция с въпроса за миграцията, която не интересуваше хората, само че екологията, която ги интересува не присъстваше, тематиката за покупателната опция присъстваше ", сподели още Мариан Негушевски.

В края на тази акция дълга, само че и къса, с обрати, само че и с предвидимост, само че на първо място натоварена с доста упования към бъдещия наемател на Елисейския замък, за французите остават единствено няколко часа преди да решат кого ще изпратят на балотажа.

Вижте още в директното включване на Даниел Чипев.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР