Чаша кафе в Русия струва повече от два пъти по-скъпо,

...
Чаша кафе в Русия струва повече от два пъти по-скъпо,
Коментари Харесай

Цените на кафето в Русия се увеличават повече от два пъти за седем години: Проучване

Чаша кафе в Русия коства повече от два пъти по-скъпо, в сравнение с преди седем години, заяви тази седмица осведомителният канал RBK, като се базира на изследване на една от най-големите компании за финансови данни в страната - OFD Platform.

Според резултатите междинната цена на чаша от 150-200 мл от напитката през август-септември е била 166 рубли (1,70 долара). Това бележи нарастване с 11% спрямо предходната година и забележителен растеж от 118% спрямо цените през 2016 година

Авторите на изследването означават, че въпреки растежът на цените да е бил муден преди 2020 година, разноските са почнали да се усилват доста по време на пандемията Ковида-19.

" Сериозната смяна на цените стартира през 2020 година, която беше шокова за бранша на публичното хранене, когато избухна пандемията от ковид. Тя докара до увеличение на цената на чаша кафе с 15% при фрапантно понижаване на потребителския трафик ", съобщи изпълнителният шеф на платформата OFD Алексей Баров. Той посочи, че оценената в изследването цена на едно кафе обгръща разнообразни детайли, като да вземем за пример разноските за кафе на зърна, мляко, труд, комунални услуги и други свързани разноски, в допълнение към всички надценки на кафенетата.

Баров изяснява продължаващото повишаване на цените през 2021 и 2022 година с няколко фактора. Той свърза този растеж с световното нарастване на цените вследствие на слабата годишна продукция от кафеени зърна в главните страни производителки. Освен това роля е изиграло и напускането на няколко марки бързооборотни артикули (FMCG - Fast Moving Consumer Goods) от Русия заради западните наказания, наложени на Москва в отговор на присъединяване ѝ в спора в Украйна. Тези комбинирани фактори доведоха до забележителен 61% скок на междинната цена на чаша кафе през 2022 година

Анализаторите означиха също, че валутните съмнения вследствие на глобите са оказали въздействие, изключително върху цената на вносните кафеени зърна. През 2020 година валутният курс е приблизително към 72 рубли за един $, което демонстрира непоклатимост без обилни скокове. От предходната година насам обаче курсът на няколко пъти се повишава над 100. Към сегашния миг междинният обменен курс за 2023 година е към 82 рубли за един $, само че настоящият курс се е покачил над 96.

За разлика от тях, повишаването на пакетираното кафе в съветските магазини демонстрира по-малко обилни съмнения през същия интервал. През август-септември междинната цена е била 289 рубли (2,90 долара) за опаковка, което съставлява непретенциозно нарастване от 1% на годишна база, само че бележи забележителен скок от 52% спрямо данните за 2016 година Най-значителният скок в цените на този артикул е настъпил през 2022 година, когато разноските са скочили с 28 %.

Докладът се основава на 90 милиарда касови бележки от кафенета и магазини за хранителни артикули в системата BigData на OFD.

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР