Чартърният сезон на летище Бургас ще приключи в края на

...
Чартърният сезон на летище Бургас ще приключи в края на
Коментари Харесай

Летище Бургас със 70% ръст на пътниците спрямо 2021 г.

Чартърният сезон на летище Бургас ще завърши в края на октомври с полет до Анталия, заяви за БГНЕС шефът на Летище Бургас Георги Чипилски.

„ До момента сме обслужили към 1 милион и 560 хиляди пасажера и чакаме да обслужим до края на годината малко над 1 милион и 600 хиляди, което съставлява 70% растеж на обслужени пасажери по отношение на 2021 година, което е към 56% от равнищата на 2019 година, т.е. още не сме възстановили трафика изцяло ”, съобщи Георги Чипилски.

По отношение на развиването на пазарите е нямало изненади от предварителните прогнози, заяви Чепилски.

„ Очаквано Полша зае първо място, следва Англия, Чехия, Германия и Израел. Първите пет пазара и даже идващите пет пазара имат растеж по отношение на 2021 година, като три от първи до 10 пазара даже са на равнището и минали равнището 2019 година, това е пазар Полша, за който чакаме съвсем същи равнища е с леко нарастване до края на годината по отношение на 2019 година, пазар Австрия и пазар Унгария,които ще има растеж над 40% ”

Въпреки сензитивния растеж на туристите от Полша те няма по какъв начин да компенсират изчезналите съветски туристи.
Георги Чипилски
„ Не бих споделил, че може да компенсира напълно спрените полети от Русия, защото ние чакахме от там огромен брой туристи- към 200 000 пасажера, които няма по какъв начин да бъдат обезщетени с нарастването на полския пазар, само че отчасти беше обезщетен с идващите от Полша, както и завръщането на пазар Англия, след две години Ковид ”.

На летище Бургас са очаквали малко по-добро развиване на пазар Германия. Ще се разчита през идващия сезон на по-сериозна реклама на този пазар.

Най- натоварените дни за бургаското летище са били вторник и петък, през август, като в петък са обслужени 150 самолета с 26 000 пасажера, а във вторник 120 самолета и към 20 000 пасажера. 800 000 пасажера са минали през летището през юли и август, което е 60% от трафика за 2022г.

Прогнозите на Международната организация на летищата е, че самолетният трафика в Европа ще се възвърне изцяло през 2025 година, а съгласно шефът на бургаското летище това ще се случи една година по-късно.

За първи път това лято Летище Бургас извършва полети до Анталия. От август до края на октомври ще се изпълнят общо 17 полета до турския курорт./БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР