Чарлз Макгонигал, бивш служител на ФБР, който е работил за санкциониран руски олигарх, се призна за виновен

...
Вашингтон — Чарлз Макгонигал, бивш висш служител на контраразузнаването на
Коментари Харесай

Вашингтон — Чарлз Макгонигал, бивш висш служител на контраразузнаването на ФБР в Ню Йорк, се призна за виновен във вторник по федерално обвинение, произтичащо от работата му за санкциониран руски олигарх и близък съюзник на руския президент Владимир Путин.

През януари федералните прокурори в Ню Йорк повдигнаха обвинения срещу Макгонигъл по пет обвинения в нарушаване на санкциите на САЩ, пране на пари, конспирация и даване на неверни изявления. Прокурорите твърдят, че той е бил на заплатата на Олег Дерипаска, когото е разследвал в ролята си на специален агент, отговарящ за отдела за контраразузнаване в полевия офис на ФБР в Ню Йорк. Дерипаска е санкциониран от САЩ от 2018 г., което прави незаконно да се прави всякакъв бизнес с него.

Макгонигал първоначално оспори обвиненията, но промени позицията си във вторник, като се призна за виновен по едно обвинение за заговор за нарушаване на закон известен като Закон за международните извънредни икономически правомощия и за пране на пари. Обвинението предвижда максимална присъда от пет години затвор. Макгонигал също трябва да загуби 17 500 долара съгласно условията на споразумението за признаване на вината.

криминална информация, подадена заедно с признанието му за виновен във вторник.

Федералните прокурори също така казаха в първоначалното обвинение, че докато Макгонигал все още е бил във ФБР той помогна за организирането на стаж за дъщерята на предполагаем руски разузнавателен офицер, който е работил за Дерипаска, в полицейското управление на Ню Йорк.

След като Макгонигал беше обвинен, директорът на ФБР Кристофър Рей защити бюрото от критики за неговата достоверност. По време на 22-годишната си кариера във ФБР Макгонигъл разследва руското контраразузнаване и шпионски операции и обвиненията повдигнаха въпроси дали някое разследване на ФБР е било застрашено.

„Начинът, по който поддържаме доверието и увереността на американския народ, е чрез нашата работа – показвайки, когато всички факти излязат наяве, че сме се придържали към процеса и сме се отнасяли към всички еднакво, дори когато е един от нашите собствени“, каза той в изявление от 23 януари. „ФБР ще положи много усилия, за да разследва и да подведе под отговорност всеки, който наруши закона, включително когато лицето е служител на ФБР.

Сет ДюШарм, адвокат на Макгонигал и бивш служител на Министерството на правосъдието, каза след повдигането на обвинението, че Макгонигал е имал „дълга, забележителна кариера във ФБР“.

Той също е бил обвинен в отделно дело във Вашингтон, окръг Колумбия, за укриване на 225 000 долара, които той твърди, че е получил от бивш служител на албанското разузнаване и заблуждаване на ФБР относно неговите контакти с чужди граждани и пътувания, докато все още е бил нает в бюрото.

McGonigal все още поддържа пледирането си за невинен по това дело.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР