Чарлз Макгонигъл, 55-годишен, пледира виновен във федералния съд в Манхатън

...
Чарлз Макгонигъл, 55-годишен, пледира виновен във федералния съд в Манхатън
Коментари Харесай

Бивш агент на ФБР се призна за виновен за заговор и незаконна работа за Олег Дерипаска

Чарлз Макгонигъл, 55-годишен, пледира отговорен във федералния съд в Манхатън по обвиняване в скрит план за нарушение на закона за интернационалните изключителни стопански компетенции, както и за пране на пари, като съобщи, че " надълбоко се разкайва за това ".

Макгонигъл сподели пред арбитър Дженифър Х. Риърдън, че е направил закононарушението си напролет и есента на 2021 година , като е приел над 17 000 щатски $, с цел да помогне на съветския енергиен магнат Олег Дерипаска, събирайки уронващи данни за съветски олигарх, който е бизнес съперник на Дерипаска.

Произнасянето на присъдата е планувано за 14 декември, когато Макгонигъл може да получи присъда до пет години затвор.

Помощник-прокурорката Ребека Дел сподели на съдията, че прокурорите са имали доказателства, че Макгонигъл е полагал старания, с цел да извади Дерипаска от листата със наказания на Съединени американски щати .

Тя съобщи още, че през 2021 година Макгонигъл е водил договаряния дружно с други конспиратори за приемане на хонорар от 650 000 до 3 милиона $ за търсене на електронни файлове, разкриващи скрити активи на стойност 500 милиона $, принадлежащи на бизнес съперника на Дерипаска.

Срещу Макгонигъл, гражданин на Манхатън, настрана са повдигнати обвинявания във федерален съд във Вашингтон за укриване на минимум 225 000 $ в брой, за които се твърди, че е получил от някогашен чиновник на албанското разузнаване , до момента в който е работил за ФБР.

Макгонигъл е бил специфичен сътрудник, отговарящ за отдела за контраразузнаване на ФБР в Ню Йорк от 2016 до 2018 година. Той е управлявал следствия на съветски олигарси, в това число на Дерипаска, който през 2018 година бе глобен от службата за надзор на задграничните активи към министерството на финансите на Съединени американски щати.

По-късно окръжният съд на федералния окръг Колумбия удостовери глобите против Дерипаска, като откри съществуването на доказателства, че Дерипаска е работил като сътрудник на съветския президент Владимир Путин.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР