Чарлз Дарвин, горд притежател на една от най-култовите бради в

...
Чарлз Дарвин, горд притежател на една от най-култовите бради в
Коментари Харесай

Брадата съществува, за да поема част от ударите в лицето

Чарлз Дарвин, горделив собственик на една от най-култовите бради в човешката история, в миналото е считал, че буйната грива на лъвовете защищава гърлото им от нахлуване на други мъжки. Може би прословутият натуралист е пускал сходна буйна брада съзнателно, защото в този момент ново проучване демонстрира, че лицевото окосмение евентуално е еволюирало до самобитен „ щит “ при юмручен пердах (и не само).

Никой не може да отхвърли, че от незапомнени времена мъжете обичат да се удрят един различен в лицето. Огромен брой научни проучвания демонстрират, че всичко – от формата на нашите юмруци до контурите на лицето – е основано точно с тази цел. Интересно е също по този начин, че макар че като цяло брадата се счита за орнамент, тя се асоциира с неустрашимост и настъпателност.

Имайки поради всичко това, създателите на новото проучване вземат решение да ревизират дали брадата не дава някаква самобитна отбрана по време на пердах. Тъй като е мъчно да се получи финансиране за проучване, в което главната цел е да удряш други хора в лицето, екипът взема решение да сътвори изкуствена челюст, която след това покрива с овча кожа. Накрая стартира да я постанова с тъпи предмети.

Резултатите са красноречиви. По-окосмените проби съумяват да всмукват 37 % повече сила от тези, които са били „ голи “. Те са се счупили единствено в 45 % от тестванията. Тези без никакво окосмение са се чупили съвсем всякога.

Според учените овчата кожа, изпълняваща ролята на брада, спомага за забавянето на предмета при установяването му на контакт с модела на челюстта. По този метод ударът се всмуква по-бавно. В същото време силата на удара се популяризира на по-голяма повърхност, защото самостоятелните косъмчета всмукват по-голямата част от силата (в допълнение към самата повърхност).

Изследователите заключват, че брадата в реалност може да понижи силата на удар в лицето.

Изследването е оповестено в Integrative Organismal Biology.

Източник: IFLScience

 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР