Чакано: временната комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани

...
Чакано: временната комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани
Коментари Харесай

Комисията за Нотариуса вика Сарафов. И Гешев. И Цацаров

Чакано: краткотрайната комисия за инспекция на обстоятелства и условия, свързани с активността на групата към Мартин Божанов-Нотариуса, вика на чуване идващия вторник изпълняващия функциите основен прокурор Борислав Сарафов.

Това излиза наяве от през днешния ден дневен ред на свиканото за 2 април съвещание на комисията.

Изслушването на Сарафов е оповестено като чуване " по отношение на данни и информация за групи за въздействие в прокуратурата и подхванати ограничения от страна на управлението на прокуратурата ".

С това обаче дневният ред не се изчерпва, тъй като е планувано пред комисията да приказват още двама някогашни основни прокурори: Иван Гешев и Сотир Цацаров - за това дали са имали " данни и информация за групи за въздействие в прокуратурата през съответния интервал ", в който са били отпред на държавното обвиняване.

Към момента и Антикорупционният фонд, и жертвите на Нотариуса обявиха в чуванията си пред комисията, че този проблем има връзка с този с Петьо Петров - Пепи Еврото и комисията би трябвало да разшири активността си. Името на Сарафов от години циркулира паралелно до това на Еврото, като двамата са запечатани и на фотография пред прословутия ресторант " Осемте джуджета ". На нея видимо демонстрират повече от другарски връзки.

Сарафов към този момент един път беше изслушван - от Висшия правосъден съвет. Накратко: сподели на съдиите, че а) нямат право да го изслушват и б) няма право да изнася данни от досъдебни производства. Обяви, че има среща и си потегли. Преди това обаче направи подстрекателство, че с изключение на заплашвани съдии (като Владислава Цариградска) имало заплашвани и прокурори. Внушение - тъй като не се разбра дали са заплашвани поради това, че разследвали нещо към Нотариуса, или по някакви други каузи.

И Цацаров приказва - пред Висшия прокурорски съвет. В другарска атмосфера, без въпроси.  " Не познавам Мартин Божанов - Нотариуса, в никакъв случай не съм го и виждал. Никога не съм имал съучастничество, съпричастност, подкрепяне " - съобщи. Декларира, че не е имал, в това число в битието му на основен прокурор, каквато и да е информация, обвързвана с тези хора - в това число и публична от Министерство на вътрешните работи или ДАНС.

Така че не се чака най-малко тези двама поканени в комисията за Нотариуса да кажат нещо по-различно от казаното в двата съвета. Ако въобще се вявят...

Така да вземем за пример градският прокурор на София Илиана Кирилова отхвърли да пристигна в комисията на съвещанието й на 14 март. Мотивира се с това, че към този момент дала изявление, за медиите стигали по-бързо до жителите от парламентарните комисии, както и със следното:

" В последна сметка дейностите на прокуратурата подлежат на правосъден надзор, а не и на парламентарен. "

Реши обаче да се яви на повторната покана - на съвещанието на 26 март. За което има обосновани догатки, че бе планувано да бъде провалено от ГЕРБ и Движение за права и свободи поради отсъствието на депутатите им и надлежно неналичието на кворум. Но макар опита- " цирк " (по ГЕРБ), който Маноил Манев (ГЕРБ) и Хамид Хяамид (ДПС) сътвориха, Кирилова бе изслушана.

Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР