Чакането приключи. След повече от девет години пътуване “Ню Хърайзънс е

...
Чакането приключи.
След повече от девет години пътуване “Ню Хърайзънс е
Коментари Харесай

Космически апарат посещава Плутон утре, на 14 юли!

Чакането завърши.

След повече от девет години пътешестване “Ню Хърайзънс ” е на прага на Плутон. Утре е огромният ден – в 14:49 ч. автоматизираната станция ще прелети едвам на 12 500 километра над замръзналата повърхнина на планетата. В рамките на утрешния ден “Ню Хърайзънс ” ще направи научни измервания и ще бъдат снимани първите фотоси с висока разграничителна дарба на плутонианската повърхнина.

Разбира се, има прочут риск. Възможно е “Ню Хърайзънс ” да не оцелее при облитането, да се сблъска с някоя неоткрита луна или инцидентна частичка. За да бъде избавена науката, даже и при положение на възможна повреда, през днешния ден автоматизираната станция изпраща към Земята събрани до момента данни от научните принадлежности. Днес в 19:24 ч. българско време ще бъде изпратена “фейлсейф ” фотография на Харон с разграничителна дарба 7.2 км/пиксел, а късно през нощта на 14 юли в 6:15 ч. българско време ще бъде изпратена “фейлсейф ” фотография на Плутон с разграничителна дарба 3.8 км/пиксел.

Това ще бъде последната връзка със Земята преди визитата на Плутон.

През утрешния ден “Ню Хърайзънс ” няма да открива контакт с нас, ще бъде прекомерно ангажиран с научните си действия. Едва в сряда, на 15 юли, в 04:09 ч. българско време ще бъде получен първият сигнал, който ще удостовери дали “Ню Хърайзънс ” е претърпял облитането.

На 15 юли 2015 година в 13:59 ч. ще стартира идването на Земята на първите фотоси с висока разграничителна дарба. В 22:00 ч. същия ден фотосите ще бъдат публично оповестени на специфична прес конференция.

За настояща информация следете уеб страницата на задачата: http://pluto.jhuapl.edu/

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР