„Чакането никога не свършва“ за семействата на насилствено изчезналите в Бангладеш

...
Дака, Бангладеш – Адиба Ислам Хриди казва, че й е
Коментари Харесай

Дака, Бангладеш – Адиба Ислам Хриди казва, че й е писнало да държи плакат, показващ изчезналия й баща. Тя е само на 12.

Празните очи на Хриди издават напрежение и умора, докато тя седеше с около 20 други деца в аудитория в Дака в сряда, за да отбележи Международния ден на жертвите на насилствени изчезвания.

Децата се бяха събрали заедно с майките си и други членове на семействата си, за да пледират за връщането на бащите си, за които се твърди, че са били отвлечени от държавни агенции заради техните политически пристрастия и възгледи.

Демонстрацията беше организирана от Maayer Daak, Benagli for Mother’s Call, организация, създадена през 2014 г., за да търси справедливост за жертвите на насилствените изчезвания в Бангладеш.

Правозащитни групи казват, че повече от 600 души са изчезнали, откакто правителството на Лигата Авами, водено от премиера Шейх Хасина, дойде на власт през 2009 г.

„Чакането никога не свършва“

Бащата на Хриди Парвез Хосейн беше обикновен член на основната опозиционна Националистическа партия на Бангладеш (BNP). Той беше отведен от полицаи в цивилни дрехи преди националните избори през декември 2013 г.

Неговото местонахождение все още е неизвестно.

„През последните 10 години ми казваха, че баща ми ще се върне, но това чакане никога не свършва. Искам да ме гушне баща ми. Искам да отпразнувам Деня на бащата. Не искам повече да бъда част от този „Ден на изчезването“, каза Хриди в обръщението си към демонстрацията.

Тя беше на две, когато Хосейн изчезна и казва, че почти не помни баща си.

Молбите на Хриди бяха повторени от други деца и техните семейства.

„Просто искам съпруга си обратно. Нямаме оплаквания срещу никого“, каза Тахмина Актер, съпруга на Ахмед бин Куасем, адвокат и син на опозиционен лидер, който е в неизвестност от 2016 г.

„Уморен съм да живея този живот. Не мога да дам отговор на дъщерите си, които продължават да питат къде е баща им“, каза тя.

Хумам Куадер Чоудхури, син на затворения опозиционен лидер Салаудин Куадер Чоудхури, беше отвлечен през 2016 г. и беше в неизвестност седем месеца.

„След като бях отвлечен, бях отведен в офиса на много високопоставен служител [от сили за сигурност]. В същия този офис видях по телевизията на живо, че неговите сили отрекоха да имат информация за мен пред медиите“, каза той пред Al Jazeera.

„Осъзнах точно в този момент, че Бангладеш се е превърнал в страна без закони.“

„Това ще се промени“

Асиф Назрул, професор по право в университета в Дака, който също говори на бдението в сряда, каза, че хората са били „отвлечени от държавни актьори, за да създадат култура на страх в страната“.

„Те [правителството] вярват, че като всяват страх сред хората, ще накарат всички да млъкнат и ще продължат да правят всички грешни неща като кражба на избори и грабеж на парите на хората“, каза той.

„Но това ще се промени. Те ще трябва да отговорят за престъпленията си.”

В доклад от 2021 г. базираната в Съединените щати Human Rights Watch (HRW) заяви, че няма следа от близо 100 от 600 души, изчезнали в Бангладеш.

Но тенденцията намаля значително след 10 декември 2021 г., когато Министерството на финансите на САЩ санкционира прословутите сили за сигурност на Бангладеш, Батальона за бързо действие (RAB), и шестима от неговите служители за участието им в насилствени изчезвания и извънсъдебни убийства.

Оттогава са докладвани само пет случая на такива изчезвания, за които се твърди, че са извършени от RAB, според Odhikar, най-важната правозащитна група в Бангладеш, която проследява случаи на политическо насилие и други нарушения.

Джозеф Бенедикт, изследовател в Азиатско-тихоокеанския регион за международната организация с нестопанска цел CIVICUS, каза, че намаляването на насилствените изчезвания след санкциите на САЩ показва, че „държавните актьори“ стоят зад повечето инциденти на насилствени изчезвания през последното десетилетие.

„Това казват групите за правата на човека и жертвите от години“, каза той пред Al Jazeera, добавяйки, че намаляващият брой случаи също доказва, че санкциите оказват въздействие и се отразяват негативно на управляващите.

Притеснения преди изборите

Но директорът на Odhikar Насирудин Елан все още е загрижен. „Въпреки че отвличанията от RAB са намалели, все още има насилствени изчезвания, оркестрирани от други държавни актьори“, каза той.

Според групата най-малко 16 души са изчезнали в Бангладеш между януари и юни тази година. Петнадесет изплуваха живи, докато информацията за една жертва не можа да бъде установена, се казва в съобщението.

Елан каза, че детективският отдел на полицията е обвинен в участие в най-малко 20 насилствени изчезвания след санкциите на САЩ срещу RAB.

„За щастие, всички жертви на такива изчезвания по-късно бяха показани и обвинени в привидно фалшиви престъпления като палеж, вандализъм и тероризъм“, каза той пред Ал Джазира. „Но поне семействата им разбраха къде се намират.“

Ал Джазира се свърза с представители на детективския отдел, но те отказаха коментар по въпроса.


Elan на Odhikar каза, че се опасява, че броят на изчезналите може да се увеличи, докато страната се подготвя за националните избори, които трябва да се проведат през януари.

„Има реални опасения, че ще станем свидетели на ескалация на насилствените изчезвания преди изборите в началото на следващата година“, каза той.

„Международната общност трябва да следи развитието и да призовава правителството, когато възникнат подобни случаи. Те трябва също така да подкрепят семействата на жертвите на насилствено изчезване и да подкрепят усилията за осигуряване на справедливост.“

„Много ядосан“

Междувременно властите в Бангладеш отричат ​​участието на държавни агенции в насилствени изчезвания.

Министърът на вътрешните работи Асадузаман Хан Камал каза пред Al Jazeera, че „няма въпрос за никакво участие на нашите правоприлагащи органи“.

„Тези, които са в неизвестност, се укриват предимно сами“, каза той, добавяйки, че полицията вече е разкрила много от случаите на изчезнали.

„Ако някой дойде с жалба за изчезнало лице, полицията го приема сериозно и провежда разследване“, каза Камал.

Но Санджида Ислам, организатор на Maayer Daak, определи отказа на правителството като „голяма обида“ за семействата на жертвите.

„Ние търсим нашите близки и скъпи хора през последните 10 години. Когато казват, че хората се крият, това не само ни разбива сърцето, но и много ни ядосва“, каза тя пред Al Jazeera.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР