Чадърите и шезлонгите на плажа трябва да са напълно безплатни

...
Чадърите и шезлонгите на плажа трябва да са напълно безплатни
Коментари Харесай

Хотелиерите настояха пред Борисов за безплатни шезлонги и чадъри поне 3 години

Чадърите и шезлонгите на плажа би трябвало да са изцяло безвъзмездни най-малко през идващите 3 години, с цел да се подкрепи най-засегнатият от рецесията бранш на стопанската система – туризмът. За това настояха от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) в писмо до премиера и до министъра на туризма.

“Категорично възразяваме против плануваните промени в закона, свързани с цените на плажните услуги и увеличение площта на заведенията на плажа ”, обявиха от организацията.

И акцентираха, че освобождението от концесионна такса на плажовете за период от 3 години против ангажимент за даване на безвъзмездни шезлонги и чадъри на плажовете е една от ограниченията за оцеляване на летния ваканционен туризъм.

Очакванията им за тазгодишния летен туристически сезон са да бъде сложен и с доста неясноти по протичането му. От сектора ще разчитат още веднъж на българските туристи и тези от прилежащи страни.

“Излизането от тежката рецесия ще изисква време през идващите най-малко 3-4 години, през което ще бъдем и в остра борба за всеки екскурзиант с нашите съществени конкурентни пазари – Турция, Гърция, Египет, Хърватия и така нататък Тези страни, с изключение на големи бюджети за реклама, оферират на локалния бизнес и съществени тласъци за привличане интереса на туроператори, сътрудници и туристи към съответната дестинация, спрямо това, което прави нашата страна “, акцентираха още от БХРА.

И припомниха, че у нас, за разлика от конкурентните ни дестинации, единственият бранш от туризма, който не е подкрепят и заплатен, е хотелиерството.

" Хотелиерите са на ръба на оцеляването и за разлика от сътрудниците си от конкурентните дестинации, ние не можем да отделим никакъв личен запас за стимулиране на туристопотока. За страдание, не се дават и заеми за оборотни средства, за което чакаме незабавна интервенция на страната в тази област ”, написа още в писмото до Бойко Борисов.

“Също по този начин не сме съгласни с изтъкнатите доводи за увеличение площта на заведенията по плажа , защото с по този начин направеното предложение, вместо да подсигурим колкото се може повече плажна линия, за разполагане на повече чадъри в сходство с ограниченията против ковид, се реализира противоположен резултат - понижаване на пространството и опциите за летуване. С допускане на това предложение заведенията по плажа ще завладяват огромна част от територията “, безапелационни са от БХРА.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР