Чадърът, с който бе убит българския десидент Георги Марков, ще

...
Чадърът, с който бе убит българския десидент Георги Марков, ще
Коментари Харесай

Продават на търг чадъра, убил Георги Марков

Чадърът, с който бе погубен българския десидент Георги Марков, ще бъде продаден на търг. Репликата на смъртоносното оръжие, което изстреля смъртоносна доза рицин в крайници на писателя-журналист през 1978 година, станало известно в шпионския свят като " българския чадър ", е измежду експонатите в сбирката от шпионски реликви. Наддаването ще е през идващия месец, заяви английският вестник " Сън ".

Реликвите са събирани в продължение на 30 години от европейски колекционер. Много от тях са истински. През 2019 година в Ню Йорк той отваря Музей на шпионажа, отдаден напълно на Комитет за Държавна сигурност (на СССР). Заради пандемията от ковид се принуждава да го затвори и в този момент продава експонатите. Търгът би трябвало да се организира онлайн от Калифорния от Julien`s Auctions на 13 февруари, написа " България през днешния ден ". 

Чадърът е имитация, защото той в никакъв случай не е открит истинският, само че е точна възстановка по свидетелски показания и отчетите на Скотланд Ярд. Има скрита спринцовка с пружина, която изстрелва върха на иглата от края на чадъра, когато спусъкът, ситуиран покрай дръжката, се натисне. В случая с българския отстъпник на моста Ватерло в крайници му е изстреляна гранула, съдържаща рицин. Чадърът е оценен на 3700 лири.

Друго забавно оръжие е " целувката на гибелта ", употребявано от тайните агентки. Представлява червило, което изстрелва един патрон. Оценено е на 1500 паунда. За 2200 лири ще бъде препоръчана вратовръзка със скрити в нея камери.

Други камери са сложени в портмонета, куфарчета и пръстени. Има и подобаваща за наблюдаване през стена, като разрешава фотоси да се вършат през дребна пробита авансово дупчица. Цената й е 4400 лири. Съветска обувка със особено скрито поделение коства 500 паунда, до момента в който детектор на лъжата ще се продаде за 600 паунда. За 900 лири се предлага пепелник със прикрит микрофон, както и подправен зъб, който има прикрито поделение за предпазване на цианид.

Зъбът е планиран да се счупи при захапване, само че по тъкмо избран метод, тъй че хванатият сътрудник да може да се самоубие, с цел да се избави от изтезания и по този начин да не бъдат изтръгнати сведения от него.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР