C++ изпревари Java и стана третият най-популярен език в индекса

...
C++ изпревари Java и стана третият най-популярен език в индекса
Коментари Харесай

ТОП 20 езици за програмиране: неочаквана промяна на върха

C++ изпревари Java и стана третият най-популярен език в показателя на езиците за програмиране на Tiobe, написа Zdnet.

Това е първият път, когато C++ измества Java в показателя на Tiobe и това е първият път от 2001 година, когато Java не е в челната тройка, съгласно Пол Янсен, основен изпълнителен шеф на Tiobe Software, холандска компания за тестване на качеството на софтуера.

" Нарастващата известност на C++ е за сметка на Java. C++ надмина Java за първи път в историята на показателя TIOBE, а това значи, че Java към този момент е на 4-та позиция ", отбелязва Янсен. 
 Таблица money.bg по данни на Tiobe
Таблица money.bg по данни на Tiobe

Той също по този начин отбелязва, че Kotlin и Julia са все по-близо до присъединение към листата TOП 20. Съвместимият с Java Kotlin е подсилен от Гугъл за разработка на приложения за Android, до момента в който Julia, дебютирала от откриватели на MIT през 2012 година, е известна в научните среди.

Анализаторът RedMonk избра Julia като език за наблюдаване през 2018 година като вероятен противник на Python. Този език не е в последния лист с топ 20 на RedMonk от юни 2022 година, само че скоро може и да откри своето място в него.
 Да открехнем завесата: Ето какви са действителните заплати в IT бранша
Да открехнем завесата: Ето какви са действителните заплати в IT бранша

Какви са междинните месечни възнагражения според от позицията, опита и местоположението?

В годишно съпоставяне в показателя на Tiobe езиците, които в този момент са в топ 20, които са постигнали обилни облаги през интервала, са: Rust (нагоре от 27 на 20), Objective-C (нагоре от 29 на 19), science- профилиран MATLAB (20 до 14) и езикът Go на Гугъл (от 19 до 12).

Apple разпространява Swift вместо Objective-C за разработка на приложения на своите платформи, само че в показателя на Tiobe класирането на Swift спадна от 10-то място през предишния декември до 15-о място през днешния ден. Stack Overflow слага Swift на 19-та позиция в листата си с най-често употребявани езици за програмиране, пред Objective-C на 27-ма позиция.

Списъците с " най-хубавите " езици за програмиране не споделят всичко за обособените платформи за шифроване и могат да варират по отношение на техния фокус и метода, по който са събрани. Tiobe, да вземем за пример, употребява избрани поръчки, свързани с програмирането в известни търсачки, с цел да пресметна рейтингите си, само че също по този начин базира рейтингите на броя на квалифицираните инженери в света, курсовете и доставчиците на трети страни.
 Над 10 000 лв. месечно: кои са най-търсените ИТ позиции у нас и по какъв начин са заплатени
Над 10 000 лв. месечно: кои са най-търсените ИТ позиции у нас и по какъв начин са заплатени

Има ли " балон "? Пред Money.bg приказва Георги Иванов от Noble Hire
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР