Бюрото за защита на застрашени лица минава официално на подчинение

...
Бюрото за защита на застрашени лица минава официално на подчинение
Коментари Харесай

Бюрото за защита официално мина към министъра на правосъдието |

Бюрото за отбрана на застрашени лица минава публично на послушание на министъра на правораздаването, откакто Министерският съвет утвърди разпореждане за изменение и допълнение на Правилника за използване на Закона за отбрана на лица, застрашени по отношение на наказателно произвеждане.

С смяната Бюрото по отбрана на лица, застрашени по отношение на наказателно произвеждане, се преобразува в независима организационна конструкция - Бюро по отбрана на застрашени лица.

Преди промените в закона то бе към основния прокурор. Решението бе признато през 2014 година, когато бюрото бе трансферирано от правосъдното министерство към ръководителя на държавното обвиняване.

С него бяха свързани редица кавги, а през март т.г. президентът Румен Радев внесе в КС искане за определяне на противоконституционност на обособени разпореждания от Закона за правосъдната власт и Закона за отбрана на лица, застрашени по отношение на наказателно произвеждане, с които Бюрото по отбрана се дефинира като независима организационна конструкция при основния прокурор.

Според президента в последните години посредством поредни промени в закона в отклоняване от конституционния принцип за разделяне на управляващите при основния прокурор се оказаха съсредоточени всички съществени функционалности по управление, надзор и реализиране на активността на бюрото по отбрана. По този метод се надвишават откритите в конституцията пълномощия на прокуратурата и на основния прокурор, счита Радев.

Бюрото взе участие в няколко зрелищни акции. В края на май 2020 година негови чиновници изведоха от Министерство на околната среда и водите някогашния зам.-министър Красимир Живков, който дружно с братята Пламен и Атанас Бовокови бе упрекнат по аферата „ Боклукгейт “ за нерегламентирано ръководство на рискови боклуци.

Малко по-късно обект на бюрото и прокуратурата стана и президентството. По време на взаимната акция бяха претърсени кабинети на съветници на Румен Радев. Задържани бяха Пламен Бобоков, президентския консултант Илия Милушев и секретарят Пламен Узунов.

Днес от Министерски съвет изясняват, че в осъществяване на законовата наредба е належащо да бъде променен и допълнен подзаконовият нормативен акт - Правилника за използване на Закона за отбрана на лица, застрашени по отношение на наказателно произвеждане, като се приведе в сходство със закона за безпроблемното действие на бюрото.

С приемането на акта ще се понижи оптимално рискът за реализиране на противоправни похищения по отношение на застрашени лица и директно обвързваните с тях хора, както и ще са налице всички предпоставки за своевременното предприемане на нужните сложни ограничения за отбрана и дейностите, свързани с тях, изясняват от Министерски съвет.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР