Бюджетното салдо по консолидираната фискална програма за 2020 г., на

...
Бюджетното салдо по консолидираната фискална програма за 2020 г., на
Коментари Харесай

Министерството на финансите очаква подобрение на бюджетното салдо за 2020 г.

Бюджетното салдо по консолидираната фискална стратегия за 2020 година, на база на предварителни данни и оценки, се чака да бъде негативно в размер на 3,6 милиарда лева (3,0 % от прогнозния БВП), оповестиха от Министерството на финансите.

Преките фискални тласъци през 2020 година по линия на националния бюджет, включващи социално-икономическите ограничения за битка с отрицателните последици от пандемията и средствата и ресурсите за звената на първа линия, са в общ размер на към 2,8 милиарда лв.. Те са подсилени и допълнени и от пренасочените запаси по линия на стратегиите и фондовете на Европейски Съюз за стратегии и ограничения, свързани с битката с пандемията от COVID-19, в размер на към 0,8 милиарда лева или общият запас е в размер на 3,6 милиарда лева, което съставлява 3 на 100 от прогнозния Брутният вътрешен продукт.

Отчитайки тези запаси, мобилизирани в невижданата пандемична обстановка, може да се каже, че е поддържана една добра фискална политика и без съществуване на пандемия е реализирано уравновесено бюджетно салдо, каквото бе заложено във импортирания от държавното управление и утвърден от Народното събрание първичен закон за държавния бюджет за 2020 година.

Освен тласъците по линия на бюджета и ресурса от фондовете на Европейски Съюз, бяха създадени и финансови принадлежности за финансиране посредством Българската банка за развиване (0,7 милиарда лева.) – гаранционни схеми за заеми за наранени от рестриктивните мерки поради пандемията дребни и междинни предприятия, както и гаранции за търговски банки за разпределяне на безлихвени заеми за физически лица в неплатен отпуск и самоосигуряващи се. Чрез финансови принадлежности на Фонда на фондовете бяха мобилизирани в допълнение към 0,2 милиарда лева обществен запас.

Към края на декември 2020 година се регистрира номинално усъвършенстване на бюджетното салдо по консолидираната фискална стратегия с към 1,6 милиарда лева, съпоставено с обновените планове към ЗДБРБ за 2020 година. За това способстват, от една страна, положителните параметри по осъществяването на приходите и от друга, по-ниските от плануваните разноски и вноска на Република България в общия бюджет на Европейски Съюз. По-ниският от планувания недостиг за 2020 година ще разреши разполагаем във фискалния запас да остане ликвиден буфер, който при актуалната висока степен на несигурност за бъдещото развиване на обстановката с пандемията в България и света дава отбрана против евентуални ликвидни опасности в кратковременен проект.

От страна на приходите се следи преизпълнение на годишните планове при множеството съществени налози, както и при приходите от социално-осигурителни вноски. Въпреки отрицателните резултати на пандемията върху макроикономическите вероятности във връзка с външната и вътрешната среда и растежа, данъчните и осигурителните доходи регистрират номинален растеж по отношение на предкризисната 2019 година от 1,5 на 100.

След интервал на изразен спад през второто тримесечие при постъпленията в частта на Данък добавена стойност, последваха месеци на последователно възобновяване, като в годишен проект това закъснение бе преодоляно и приходите надвишават проекта за годината. Данъчната основа за Данък добавена стойност от вътреобщностно придобиване регистрира растеж на годишна база, като размерът на дейно импортирания Данък добавена стойност се усилва по отношение на миналата година.

Приходите от акцизи са близки до плануваните за годината. В частта на директните налози постъпленията от ДДФЛ бяха по-слабо наранени от отрицателните резултати от пандемията, като към края на годината даже се регистрира растеж по отношение на 2019 година. Положителен резултат върху постъпленията от тези налози оказа и приложената незабавно след експлоадирането на пандемията мярка за субсидирана претовареност, придобила известност като „ 60/40 “, която спомогна на работодателите, възползвали се от нея, да задържат своите чиновници и служащи. Изпълнението при налозите по Закона за корпоративното подоходно облагане също е положително, като даже надвишава постъпленията за 2019 година. Преизпълнението на приходите от корпоративен налог, Данък добавена стойност, налога върху приходите и осигурителните вноски по отношение на същите за 2019 година и обновените планове за 2020 година са индикатор за съответната реакция на страната с ограничения и дейности в поддръжка на бизнеса.

Основни параметри по КФП на база предварителни данни и оценки:

Приходите, помощите и даренията по КФП за 2020 година се чака да бъдат в размер на 44,2 милиарда лева, при разчетен 43,5 милиарда лева което е осъществяване 101,5 % по отношение на годишния план, като при данъчните доходи е 102,5 %. Съпоставени с 2019 година приходите по КФП нарастват с 0,1 милиарда лева, като растеж се регистрира главно при данъчните доходи и при постъпленията в частта на помощите и даренията, където постъпват главно грантовете по стратегиите и фондовете на Европейски Съюз.

В частта на приходите по националния бюджет най-значително се усилват постъпленията от налози (с 0,5 милиарда лева.). Съпоставено с плана към ЗДБРБ за 2020 година превишение на проекта за годината има при някои от главните налози и при приходите от социално-осигурителни вноски.

Разходите по консолидираната фискална стратегия (вкл. вноската на Република България в бюджета на ЕС) за 2020 година са в размер на 47,8 милиарда лева, което е 98,0 % от годишния план. За съпоставяне разноските по КФП за 2019 година бяха в размер на 45,2 милиарда лв.. По-високите разноски през актуалната година са свързани главно със социално-икономически ограничения за минимизиране на резултатите от рецесията, в това число заплащания по размер „ 60/40 “, погашение на месечни добавки в размер на 50 лв. към пенсиите на всички пенсионери за месеците от август до декември, заплащания към земеделските стопани, както и други разноски по утвърдените ограничения.

При съпоставката на финансовите разноски със същия интервал на миналата година следва да се има поради резултата в 2019 година от осъществените разноски по реализирането на плана за придобиване на нов вид военен аероплан за българските Военновъздушни сили, които са с еднократен темперамент. Номинално повишаване, съпоставено със същия интервал на миналата година, има при обществените заплащания, разноските за личен състав, разноските за дотации и други, където са регистрирани главната част от разноските, свързани със социално-икономическите ограничения за битка с пандемията.

Вноската на Република България в бюджета на Европейски Съюз в осъществяване на настоящото все още законодателство в региона на личните запаси на Европейски Съюз е в размер на 1,3 милиарда лева, което е с 0,1 милиарда лева по-малко от плануваното със ЗДБРБ за 2020 година

Статистическите данни и Информационният бюлетин за осъществяването на държавния бюджет и главните индикатори на консолидираната фискална стратегия, на база на данни от месечните доклади за касовото осъществяване на бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет за 2020 година ще бъдат оповестени на интернет страницата на Министерството на финансите в края на месец януари 2021 година.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР