Бюджетната комисия в Народното събрание очаквано прие на второ четене

...
Бюджетната комисия в Народното събрание очаквано прие на второ четене
Коментари Харесай

Бюджетната комисия прие по-високия акциз за бездимните цигари

Бюджетната комисия в Народното събрание предстоящо одобри на второ четене акцизът на нагреваемите тютюневи произведения да бъде 233 лева на 1 кг тютюн.

По този метод данъкът на нагреваемите тютюневи произведения ще бъде 40% от този на елементарните цигари. Промените ще влязат в действие от 1 октомври.
Първоначалната концепция на ГЕРБ беше за равнене на акцизната ставка на бездимните цигари с тази на обичайните, само че след отрицателни реакции от разнообразни направления бе реализиран сегашният компромис.
" Предлагаме данъчната основа на бездимните цигари да бъде на база тютюнево наличие, тъй като чакаме пазарът да бъде залят с артикули с друго количество тютюн ", уточни ръководителят на бюджетната комисия и вносител на измененията Менда Стоянова .
Тя добави, че нарастването се постанова поради наклонността да се усилва потреблението на тези произведения и до края на годината се очаквало те да заемат 1,6% от пазара.
Наливната бира в опаковки над 5 литра няма да бъде облепяна с бандерол, както предвиждаше първичният вид на законопроекта. Целта на текстовете беше да се обезпечи по-голям надзор на производителите на бира. В петък Стоянова внесе план, с който отдръпва предлагането си.
След комисията вносителката уточни, че към този миг и да са били гласувани измененията, е нямало по какъв начин те да бъдат изпълнени.
По време на дебатите депутатът от Българска социалистическа партия Румен Гечев разяснява, че датата, от която се планува да влезе в действие новият данък, демонстрира жестоко нарушаване на законите.
Той изясни това с неналичието на планове. " Един твърди, че ще съберем 3 млн. лева, а аз мога да настоявам, че ще съберем 3 лева Къде са им сметките? Какви ще са резултатите върху търсенето на другите цигари ", разяснява Гечев, представен от организация " Фокус ".
Той уточни, че до момента в който в Съединени американски щати се върви към диверсификация на акциза върху тези цигари, тъй като се считат за по-малко нездравословни от обичайните, тук се потегля в противоположната посока. " Още повече че самите ръководещи го предложиха преди няколко месеца. И в този момент какво ни споделят – сбъркахме преди 8 месеца. Каква ни е гаранцията и че в този момент не бъркат? Затова гласувахме срещу ", изясни Гечев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР