Бюджетите на Здравната каса и Държавното обществено осигуряване за догодина

...
Бюджетите на Здравната каса и Държавното обществено осигуряване за догодина
Коментари Харесай

Парламентът ще гласуват бюджета на здравната каса и общественото осигуряване

Бюджетите на Здравната каса и Държавното публично обезпечаване за следващата година ще бъдат гласувани на първо четене в пленарната зала. Сред най-спорните акценти в здравния бюджет е прекосяването на Агенцията за трансплантации и Фонда за лекуване на деца към касата. По отношение на публичното обезпечаване - увеличението на оптималния застрахователен приход от 2 600 на 3 000 лв. е главната смяна, върху която се чака ръководещи и съпротива да опълчват причините си.

С повдигането на оптималния застрахователен предел от следващата година, оптималната пенсия ще се усили до 1 200 лв. от 1 юли. Това обаче опонира на обещанията на кабинета да отпадне таванът за новоотпуснатите пенсии. Д-р Хасан Адемов от Движение за права и свободи е изрично против решението и предлага:

"Максималният размер на пенсиите да се дефинира, откакто е политическо решение, като минималния размер на пенсиите за стаж и възраст - всяка година с бюджета на ДОО. "

За всички останали пенсии - от 1 юли ще има нарастване с 5,7 на 100, което по традиция се прави по швейцарското предписание, осведоми БНР.

"Повишаването на пенсиите по швейцарското предписание е значимо и с цел да се усилят тласъците за обезпечаване на тези жители, които сега работят. Положително е повишението и на тавана на пенсиите ", отговори финансовият министър Владислав Горанов, който е уверен. Що се отнася до бюджета на здравната каса - прекосяването на фонда за лекуване на деца и на организацията за трансплатнации ще разреши по-добро ръководство на парите. В противоположен случай:

"Моят сътрудник, отрасловият министър, ще направи Национална агенция за приходите на 28 дирекции ", счита отрасловият министър Кирил Ананиев. Преди да стартират дебатите всъщност обаче, би трябвало да има кворум. Корнелия Нинова от Българска социалистическа партия:

"Кворумът е обвързване на обществото, по думите на министър председателят Борисов. Ако те си го обезпечат, ще участваме в дебатите с нашите различни оферти. "

Движение за права и свободи също няма да се записват, а от "Воля " имат условия - оставките на вицепремиерите Валери Симеонов и Красимир Каракачанов.

"Ние твърдо желаеме тези оставки ", съобщи в предаването "Неделя 150 " водачът на Воля Веселин Марешки. В противоположен случай - и неговата група ще спре да се записва при започване на пленарните съвещания.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР