Бюджетът за образование за 2024 година е измъчен, оскъден и

...
Бюджетът за образование за 2024 година е измъчен, оскъден и
Коментари Харесай

Диян Стаматов: Бюджетът за образование за 2024г. е измъчен, оскъден и разпилян

Бюджетът за обучение за 2024 година е изстрадал, нищожен и разпръснат, се споделя в позиция на Съюза на ръководителите в системата на националната култура в България/СРСНПБ/.

" Предложеният план за бюджет за 2024 година в частта предучилищно и учебно обучение наподобява “в насипно положение ”. Някак си, страната желае да даде средства, само че не тъкмо в този момент! ", прецизира ръководителят на Съюза Диян Стаматов. Той показва, че в системата на националната култура в България са мощно обезпокоени от финансовия “миш-маш ”, който е препоръчан, облечен в законова рамка.

" От една страна, сякаш се цели опазване на наклонността за нарастване на заплатите с не по-малко от 125 % от междинната работна заплата, а въпреки това се оферират средства за нарастване с едвам 8 %, при действителна смяна на междинната работна заплата с 13-14 %. Държавата дава 5 % повече пари за стандартите за учебните заведения, а ни кара да увеличим заплатите с 8 %. За трета година, всички държавни дотации, стигат да покрият разноските единствено за заплати, в случай че въпреки всичко нещо минимално остане, то се разпределя за отопление, осветяване и обикновена прехрана ", недоумяват от СРСНПБ.

В позицията на организацията се упорства изрично за уточняване сред двете четения на закона за държавния бюджет на средствата за обединен разходен стандарт и тяхното нарастване най-малко с 10 %, спрямо тези от 2023 година

" Според нас, нарастването на заплатите на педагогическите експерти, би трябвало да е най-малко с 13 % -14 %, колкото е действителната смяна на междинната работна заплата, съгласно Националния статистически институт, все още. Всякакви по-малки промени във възнагражденията ще са неправилна позиция и няма да доведат до постигане на поставената, от самите депутати, цел за трайна наклонност във връзка с междинната работна заплата в страната ", предизвестяват работодателите в образованието.

От СРСНПБ не поддържат заложената смяна в член 94 от закона за държавния бюджет и въвеждането на ново предписание в прерогативите на общинските препоръки, защото многообразието на просветителните институции е извънредно огромно и нов опит за финансова концентрация, приложена без професионален спор в гилдията е извънредно преждевременно.

" Одобряваме плануваните средства за нарастване на разноските за храна и прехрана на децата и учениците в просветителните институции. Според нас средствата за нови учебници и образователни комплекти от I до VII клас и познавателни книжки за децата в детските градини, и безплатните учебници до XII клас от образователната 2024/2025 година са прекомерно повишени и е проявена забавна благотворителност.

Положително одобряваме плануваните средства за двете нови Национални стратегии за заграбване, надстрояване и реорганизация, както и за  създаване и главен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони. Позитивно е съществуването на средства по Национална стратегия за извънкласните действия. Все още има време, сред двете четения, за основаване и финансиране на нови национални стратегии, като да вземем за пример за осъвременяване на дворове на детските градини и основаване на площадки по пътна сигурност във всяка детска градина и във всяко учебно заведение ", упорстват от Съюза на работодателите в образованието.

В умозаключение от Съюза на ръководителите в системата на националната култура в България одобряват оферти план за бюджет, само че упорстват да бъдат чути предложенията им за промени, сред двете четения, и да бъде изработен обикновен опит за действително слагане на образованието като приоритет, а освен като слоган!

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР