„Бюджетът за годината е балансиран и отговаря на приоритетите ни

...
„Бюджетът за годината е балансиран и отговаря на приоритетите ни
Коментари Харесай

Приеха бюджета на община Козлодуй за 2019 година

„ Бюджетът за годината е уравновесен и дава отговор на целите ни – възстановяване на инфраструктурата, модернизиране базите на детските градини и повишение стандарта на живот”, сподели кметът на община Козлодуй Маринела Николова по време на съвещанието на Общински съвет, на което с 12 гласа „ за” финансовата рамка за 2019-та беше призната.
26 538 384 лв. е общата сума, която обезпечава дейностите в община Козлодуй.
Един милион лв. са планувани да бъдат приходите от продажба на общински парцели, като за задачата е взет под внимание деклариран инвеститорски интерес от две сдружения.
1.2 млн. лв. са несъбраните налози и такси за минали интервали. В резултат на целенасочената политика за събиране на недобори за 2018-та година са постъпили над 400 000 лв.. В бюджет 2019-та е заложено да бъдат събрани 500 000 лв. като остарели отговорности, а единствено в първия месец на годината към този момент има приходи в това перо в размер на 180 000 лв..
През 2018-та година община Козлодуй изплати всички отговорности, произлизащи от наложени финансови корекции в програмен интервал 2007-2013 година Има зародили нови отговорности в размер на 607 000 лева, по контракта за създаване на стадиона в Козлодуй, за които има подписано съглашение за погасяването им през 2019 година – 400 000 лева и през 2020 година – 207 000 лева
Капиталовата стратегия на общината е в размер на 7 172 006 лева Инвестициите са обособени в две направления – дотъкмяване на стартирани планове и осъществяване на нови. Реконструкцията на остарелия пазар, асфалтиране на улица „ Хаджи Димитър”, реорганизация на дворните пространства на ДГ „ Мир” и ДГ „ Радост”, гробището в Гложене, са плановете, които през годината ще бъдат довършени. Новите планове, по които ще работи общината, са за възобновяване на читалището в Гложене, цялостна реорганизация на централна градска част, създаване на паркинг до ДГ „ Звънче”, ремонт и създаване на улична мрежа в ЖК 3 – ЮГ, реорганизация на улица „ Дондуков”, създаване на кръгово кръстовище, създаване на подслон за кучета, вътрешен ремонт на СМК – 1-ви етаж.
За възстановяване на пътната инфраструктура са планувани 300 000 лв.. През годината ще започва и ремонтът на главната пътна артерия в Козлодуй – улица „ Христо Ботев” и „ Радецки”. Ще бъдат напълно асфалтирани правите от МЦ „ Дарис” до Ботев парк в секторите, които не са рехабилитирани по фонд „ РАО”. Ще бъдат актуализирани сектори по улиците „ София”, „ 9-ти май”, „ Васил Коларов”, улицата източно от СУ „ Христо Ботев” и други
През годината ще се инсталират и 800 осветителни тела във всички обитаеми места. Ще се довърши проектирането на спортно игрище с балон, физкултурен салон на СУ „ Св. св. Кирил и Методий”, Козлодуй и център за настаняване от фамилен вид в село Бутан.
За седемте детски градини са отделени 47 000 лв., с които ще се закупят стерилизатори, електрически печки, климатици, съгласно потребностите на всяка градина.
Предвидено е закупуването на три нови сметоизвозващи машини, микробус, електрически автомобил, фадрома. 18 нови подземни контейнери ще бъдат закупени и инсталирани през годината. Общината вкара тази процедура, която срещна огромно публично утвърждение, през 2018-та година.
Кметствата ще разполагат с 1 367 268 лева за покриване на потребностите на популацията. 20 600 лева отпуска страната за зимно поддържане и снегопочистване на общински пътища. През годината право на безвъзмезден обяд или закуска ще имат 393 ученика, които ще се хранят за обща стойност 106 110 лв.. Оклада в детските градини остава неизменен. Той е 1.80 лева за млечна кухня /платим от родителите/, детска ясла и детска градина. Купона в ученическите столове също остава 1.50 лв. /платим от родителите/.
За погребения на самотни, без близки и родственици, бездомни, безпризорни, настанени в заведения за обществени услуги и регистрирани в дирекциите за обществено подкрепяне са планувани 11 500 лева
За финансиране на читалищата са планувани 83 314 лв., за подкрепяне работата на спортни клубове – 100 000 лв., а за пенсионерски клубове 15 000 лв.. Продължава финансирането на студенти с по една минимална заплата на месец в интервала на образование. За задачата в бюджета са заделени 11 760 лв.. Програма Ботеви дни ще бъде финансирана с 52 300 лв., културния календар на общината със 130 850 лв., спортния с 50 200 лв., екологичния с 18 515 лв., а младежките действия ще се обезпечат с 47 660 лв..
Семейства ще получават еднократно финансиране при раждане на дете.
600 лв. при раждане на дете ще могат да получават фамилиите от община Козлодуй. За задачата родителите би трябвало да са над 18 годишни, да имат приблизително обучение, да са платили дължимите налози и такси към общината и да дават отговор на изискванията за уседналост в община Козлодуй. В бюджета са заложени 30 000 лв. в това перо.
За първа година ще се подкрепят и фамилии с репродуктивни проблеми. Сумата, която е планувана е 20 000 лв., а двойките могат да аплайват за двата типа подкрепяне, според признати от Общински съвет правилници /налични в уеб страницата на администрацията/.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР