Бюджетът за 2022 е приет на дефицит, няма да има

...
Бюджетът за 2022 е приет на дефицит, няма да има
Коментари Харесай

Бюджетът за 2022 е приет на дефицит, няма да има излишък, обяви в парламента финансовият министър Велкова

Бюджетът за 2022 е признат на недостиг, няма да има остатък, това стана ясно след чуването на служебния министър на финансите Росица Велкова. Пред депутатите тя показва осъществяването на Закона за държавния бюджет на България за 2022 година по главните пера на бюджетните доходи и разноски.

Данните за касовото осъществяване на консолидирания бюджет за 9-месечието на 2022 година демонстрират позитивно салдо в размер на 989 милиона лв., което е 0,6% от прогнозния Брутният вътрешен продукт. То се образува от превишения на приходите над разноските по сметките на средства от Европейския съюз в размер на 520 милиона лв., както и от 468 милиона лв. позитивно салдо по националния бюджет, съобщи Велкова и акцентира, че информацията на пръв взор наподобява оптимистична, но в случай че се погледнат предходните години бюджетът нормално е на остатък до последните два месеца на годината.

Положително бюджетно салдо е в обикновено положение, каза още тя, само че посочи, че това не значи, че годината ще приключи на остатък, защото той е признат и плануван на недостиг.

По думите на служебния министър се очаква преизпълнение на данъчно-осигурителните приходи с към 250 млн. лв..

„ Очакваме през декември да постъпят 2,6 милиарда лв. от първо заплащане по Плана за възвръща не резистентност (ПВУ). Подали сме настояването с изпълнени всички ограничения и сега нашето искане се преглежда в Европейската комисия “, заяви Велкова.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР