Бюджетът между първо и второ четене на всяка цена трябва

...
Бюджетът между първо и второ четене на всяка цена трябва
Коментари Харесай

Нинова зове бюджетът да претърпи корекции между първо и второ четене

„ Бюджетът сред първо и второ четене непременно би трябвало да претърпи корекции, що се отнася до приходите на избрани групи хора, които се забавиха през тези години, когато цените и инфлацията растяха “ – това съобщи лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова след среща с КТ „ Подкрепа “ в Народното събрание.

Представители на левицата и на синдиката се срещнаха, с цел да обсъдят настояванията на работещите за промени в бюджет 2023 сред първо и второ четене за повишение на приходите.

„ Съвпадения в техните претенции и наши оферти, дори с задоволство ги информирахме, че част от нещата, които чакат да свършим, към този момент сме създали и сме внесли предложение главно към увеличението на приходите в държавните структури, където тези приходи не са обновени известно време, само че ние сме създали нещо свръх това, което те показаха като претенции. Става въпрос, че сме предложили безвъзмездни медикаменти за деца, нарастване на майчинството за втора година, нарастване на вдовишките надбавки “, изясни Нинова.

Тя увери, че със синдиката са били в цялостно единогласие за приходите и нарастването на заплатите.

„ Внесли сме част от техните оферти, другите ще припознаем, имаме време до на следващия ден вечер да ги внесем “, сподели соц лидерката.

Според нея е допустимо да има пари за нарастването от финансови разноски, само че и напомни, че левицата е упорствала за бюджет с 4% недостиг.

Нинова обаче изрази терзания за два от приходоизточниците – парите по проекта за възобновяване и резистентност, защото вторият транш е очакван в бюджета, както и приходите от държавните сдружения.

„ Господин Василев е планувал 100% дял, само че май не среща поддръжка на съуправляващите от ГЕРБ и Съюз на демократичните сили, т.е няма да има болшинство за това решение, а там са към милиард и половина лв. планувани доходи, против които стоят разноски. Ако тези два приходоизточника не се осъществят, ще е доста мъчно да се върже този бюджет “, разяснява Нинова.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР