“Бюджетът, както е приет в момента, не би могъл да

...
“Бюджетът, както е приет в момента, не би могъл да
Коментари Харесай

Гълъб Донев: Бюджетът на ДОО е с 300 милиона лева на минус


“Бюджетът, както е признат сега, не би могъл да се извършва. Това е един неупотребим закон”. Това разяснява предНова тв общественият министър Гълъб Донев във връзка признатите през вчерашния ден текстове по актуализацията на бюджета на ДОО. Той бе безапелационен, че би трябвало да има редакция на някои от текстовете, позволи и трето прегласуване на част от измененията.

В плановете, които общественото министерство е направило, разноските и приходите, които са препоръчани, са за към 400 млн. лева до края на годината. Проблемът е, че единствено за спомагателните 120 лева месечно за пенсионерите са нужни 720 млн. лева

“Бюджетът е над 300 млн. лева на минус. Решението е на Народното събрание. След като парите, като доход в бюджета на ДОО не са задоволителни, те би трябвало да дойдат с трансфер от централния бюджет”, уточни вицепремиерът. Според него в случай че приходите не доближават, се отива към нов заем. Решението зазаема също би трябвало да бъде взето от Народното събрание.

По мотив решението на Народното събрание да отпусне добавка от 120 лв. за пенсионерите, Гълъб Донев сподели, че това е било “една задъхана борба кой повече да даде “.

Гласуването на плана за Закон за бюджета на Държавното публично обезпечаване (ДОО) стартира с провал още от първи член, където бяха гласувани три разнообразни цифри за приходите, което в моята процедура до момента не съм виждал. Същото се получи с други текстове от плана. Но да, това, което се одобри е – 120 лева спомагателна помощ за всички пенсионери до декември месец. За по-късно такива пари не са планувани. Това ще е предмет на идващия бюджет, който би трябвало да бъде гласуван отново в Народното събрание, сподели общественият министър.

В актуализацията на държавния бюджет са планувани 400 млн. лева, които ще бъдат ориентирани към бизнеса – за опазване на заетостта, за компенсиране на бизнесите, които изпитват усложнения в резултат на рецесията. Помощите ще се изплащат от идващия месец, сподели още Донев.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР