Бюджетът е инструмент, средство. Големите цели, които стоят пред страната,

...
Бюджетът е инструмент, средство. Големите цели, които стоят пред страната,
Коментари Харесай

Голям проблем за еврозоната! Говори Васил Велев

Бюджетът е инструмент, средство. Големите цели, които стоят пред страната, са трите участия – в Шенген до края на тази година, в еврозоната от 01.01.2025 година и в Организацията за икономическо сътрудничество и раз от 2026 година

На нас ни би трябвало бюджет, с който да може да реализираме тези цели. Това би ускорило нашето развиване и би решило проблемите с растежа на приходите на хората, а не един бюджет, който да ни докара до ръба на пропастта. Това съобщи пред NOVA NEWS председателят на АИКБ Васил Велев.
-->
Според икономиста Мика Зайкова, в случай че реализираме 3,6% недостиг в бюджета, ще сме добре. В отговор Велев сподели, че може да стигнем до там, че да не покриваме нито един от критериите за еврочленство.

„ Ние този недостиг с какво ще го запълваме ”, запита Зайкова и добави, че скъпите бумаги на Италия и на Гърция, които бяха банкрутирали, се продават с висока рентабилност.

„ Нашите скъпи бумаги освен, че се продават с висока рентабилност, само че и не могат да се продадат, което значи, че няма с какво да запълним дупката ”, изясни някогашният доайен на 45-ия парламент.

Според Велев забавянето на европейската стопанска система се отразява и на българската. „ Инфлацията е по-ниска от растежа на възнагражденията ”, твърди представителят на работодателите.

Според Зайкова увеличението на налозите е контрапродуктивно. „ Кьорав непознат директен вложител не се задава и ние не сме страна, в която непознат вложител ще се усеща добре с тази политическа рецесия ”, изясни икономистът-политик Мика Зайкова.

„ Сега е време за увеличение на Данък добавена стойност, не за понижаване ”, сподели Велев и добави, че имаме близо 12 милиарда лв. недостиг.

„ Ако желаеме да е 3% недостига, тези 12 милиарда Брутният вътрешен продукт би трябвало да е 400 милиарда лв., а то е 184 милиарда лв.. За три години ще стане ли 400 ”, запита той.

По думите на Зайкова „ тази пъстрота с Данък добавена стойност би трябвало да изчезне ”.

Двамата разискаха и новия налог „ Свръхпечалба ”, който, съгласно Васил Велев, е неправдив. „ 92% от българските компании са дребни и междинни. В множеството от тях равнището на техниката е за средата на 20-ти век.

Ако желаят компаниите да се развиват, би трябвало да търсят вложения, а ние имаме подготвени пари и ги харчим за нелепости ”, изясни Зайкова.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР