Бюджет 2022, както е предложен, е изключително щедър откъм разходи.

...
Бюджет 2022, както е предложен, е изключително щедър откъм разходи.
Коментари Харесай

Цената на природния газ за февруари ще е по-ниска. Докога ще се задържи?

Бюджет 2022, както е препоръчан, е извънредно великодушен откъм разноски. Не сме имали сходен бюджет през последните 15 години, със заложен толкоз огромен растеж на разноските. Има доста покачване на финансовите разноски. Ако те се осъществят, може би увеличението на инфлацията ще бъде преборено. Това съобщи заместител министъра на енергетиката Пламен Данаилов в по телевизия Bulgaria On Air.

" Цената на природния газ за февруари ще бъде понижена, за семействата и ще се отрази на тези, които употребяват природен газ - към 137 хиляди семейства. Подкрепата от страна на страната също ще продължи ", съобщи Данаилов.

По отношение на бизнеса - ще се понижат оперативните разноски. По-ниската цена ще помогне и на топлофикационните сдружения в този сезон по-лесно да се оправят със сметките си.

От къде е понижението на цената?

По думите на Данаилов това е композиция от разнообразни фактори - от количествата, които се намират в Чирен, от цената на доставките, които се правят, от другите контракти, по които " Булгаргаз " е страна.

" Новата цена ще се задържи един месец, по-късно ще има друга. Ако се позволи разногласието Украйна - Русия цената би трябвало да спадне още ", счита той.

" У нас сега се създават два съществени плана - интерконекторът с Гърция, където има създаден проект и няма индикации за закъснение - би трябвало да завърши през юни тази година. Другата връзка е със Сърбия, като скоро беше направена първа копка, до 2023 година би трябвало планът да е приключен ".

Електроенергия

Според Пламен Данаилов всички електропроизводствени предприятия са в положително положение у нас и от тази позиция няма енергийна рецесия. Проблемът е с увеличената цена на производството, само че това не е някакъв феномен у нас, а на целия европейски пазар.

" Изнасяме огромно количество - до 2 GWh. Със сигурност ще вървим към утешение на цената и сегашните високи цени ще се задържат най-много до края на зимния сезон. В тази връзка са подхванати редица стъпки за компенсиране на по-висока цена - ще бъде обезщетена до 75% от увеличената цена ", разяснява той.

" Не можем да понижим износа защото сме част от Европейски Съюз и имаме ангажимент във връзка с електроенергийната сигурност. Това е част от европейската взаимност, която ние употребяваме ", споделя той.

КЕВР

" Станислав Тодоров е идеалният претендент. Той беше подсилен и от нашата парламентарна група. Към момента той е част от екипа на Министерство на енергетика. Със сигурност КЕВР ще завоюва от човек, който работи без значение и умело ".
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР