Бюджет 2021 е предизборен, настоящото правителство си купува време и

...
Бюджет 2021 е предизборен, настоящото правителство си купува време и
Коментари Харесай

Кузман Илиев: Бюджет 2021 е предизборен и отключва дългова спирала

Бюджет 2021 е избирателен, актуалното държавно управление си купува време и гласове. Това сподели за обзорното предаване „ Това е България “ на Радио „ Фокус “ икономистът и финансов анализатор Кузман Илиев. Според него този бюджет не е аргументиран финансово и е ориентиран към пенсионерите, като най-активни гласоподаватели.

„ Звучи доста красиво – да помогнем на пенсионерите, да няма хора под прага на бедността, само че това не е обосновано предвид на икономическото развиване на България и предвид на това, че по този метод не се оказва помощ на българския народ. Щеше да му се помогне, в случай че делът на страната бъде понижен и стопанската система проработи. Очаква се от бюджета да бъдат изстискани два милиарда и двеста в допълнение. Вместо тези пари да останат в бизнеса, а страната да си почисти нейните сланинки, а не да иззема това, което българските бизнесмени и чиновници се борят да изкарат в допълнение. Предстои неразбираема конюнктура, в която се залагат доста запаси по най-различни пера, които занапред Народното събрание би трябвало да утвърди. Тук никой няма да може да се опълчи на Българска социалистическа партия, нито на Мая Манолова. Това значи, че продължаваме да си караме същата каручка, само че по-разнебитена “, разяснява той.

Капанът е заложен пред българската хазна. Икономическият напредък е свръхпозитивен и да се залага на проинфлационна среда е рисково, тъй като нищо не се знае. Котировките на нефт варират, приходите се оказват мъчно събираеми, също така има и политически риск, предизвести Илиев.

„ Голям политически риск е неизвестността за това, какво се случва в политиката. Администрацията не работи на цялостни обороти. Самите бизнесмени не знаят дали ще има нова коронавирус вълна, както се приказва а септември и виждаме какво се случва на всички места по света. Това е една неустановеност у самите бизнесмени. Всички тези неща съставляват фискални мини при приходите. В същото време разноските порастват, вместо да е противоположното. Разходите трябваше да намалеят, неефективностите да бяха изчистени и да се наберат пари за тези обществени групи, които са най-уязвими, а точно пенсионерите, само че през възстановяване на успеваемостта “, сподели той.

Кузман Илиев изясни, че става дума за отключване на дългова серпантина, която е доста сериозна. Сега България е на 24% дълг по отношение на Брутният вътрешен продукт, а след година-две ще сме на 30%. Ние сме дребна страна с ръб, политическата класа би трябвало да подходи отговорно към това, посъветва икономистът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР