Бюджет 2018 година е малко по-добър от 2017 година, има

...
Бюджет 2018 година е малко по-добър от 2017 година, има
Коментари Харесай

Повече пари за поддръжка на пътищата и за училища ще получат общините през 2018-а година



Бюджет 2018 година е малко по-добър от 2017 година, има известно увеличение, само че тези стандарти, които са увеличени сега, не са задоволителни за общините в България.
Това сподели за предаването „ Преди всички “ по „ Хоризонт “ кметът на Велико Търново Даниел Панов , ръководител на Националното съдружие на общините в Република България (НСОРБ)
За зимното поддържане тази година имаме заложени в бюджета 5 милиона, което е доста по добре от 2017 година. През идната година общините ще получат също нарастване в средствата за пътни поправки, които за 2017  бяха 50 милиона, за идната 2018-та ще бъдат 60 милиона. Увеличението е с 10 милиона, само че положението на пътната мрежа е един от главните цели на Националното съдружие на общините и по тази причина сме изискали повече средства. Мога да кажа, че 65% от общинската пътна мрежа е в неприятно положение.Републиканската инфраструктура е 19 600 километра,  а общинската е 18 800 километра. За поддръжка на републиканската се заделят към 250 милиона, а за общинската 60, посочи Панов. Общините разчитат на спомагателни средства от страната за поддръжката на пътищата си, откакто бъде въведена ТОЛ-системата, добави той.   МОН е заявило подготвеност да обезпечи спомагателни средства за детски градини и учебни заведения, в които има повече деца от уязвимите групи през 2018-а, добави той:Училищата ще се финансират по 3 разходни стандарта. Освен броя на децата и учениците, както и на паралелките, ще се регистрира също и междинната пълняемост на самата паралелка. Така ще бъде поправено неравенството сред дребните и огромните учебни заведения. В бюджетите ще бъдат планувани средства по още един стандарт - т. н.  " стандарт за непрекъснати разноски " - средства за осветяване, отопление, вода, които не зависят от броя на децата.По данни на Министерството на здравеопазването, общинските лечебни заведения са 121  а 20 от тях имат съществени финансови компликации, регистрира Панов.

Донка Михайлова , кмет на Троян и заместник-председател на НСОРБ, посочи, че от сдружението са се оповестили за ясни критерии при финансирането на общините:
Разговорът за финансирането на общините не е просто диалог за пари и за това кой ще харчи едни пари, това е диалог какви обществени услуги ще получават българските жители, тъй като през днешния ден жителите на България получават 85% от обществените услуги от общините с едвам 15% от обществения запас.
Темата с даването на средства посредством разпореждане на Министерски съвет е много сензитивна. През 2016-а година бяха раздадени 180 милиона посредством постановления. До този миг, през  2017 година са раздадени 140 милиона. Наша обща позиция на Управителния съвет на НСОРБ е, че ние настояваме огромната част от тези средства, които се раздават по неразбираеми критерии, да бъдат дадени под формата на целеви дотации и да бъдат ориентирани към бедните общини и изключително тези, които имат по-малко от 25% от бюджетите си  като лични доходи.Михайлова регистрира, че финансово изрядните общини сега са де факто " осъдени " от централната власт:

Община Троян за четвърта година подред няма растеж нито в целевата дотация, нито в приходите, които идват от републиканския бюджет за финансови разноски. Обяснението е: " Вие сте една община в положително финансово ръководство, с добър финансов капацитет, заради което парите от републиканския бюджет не порастват ". Става по този начин, че жителите, които избират работещи дейни кметове са осъдени поради това и мисля, че това би трябвало да бъде променено.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР