Бях вдъхновена за този спектакъл от стиховете на Иван Балабанов,

...
Бях вдъхновена за този спектакъл от стиховете на Иван Балабанов,
Коментари Харесай

Иванка Шекерова: Във време на мир често забравяме важните неща в живота

„ Бях въодушевена за този театър от стиховете на Иван Балабанов, в които той като тънък художник рисува образа на дамата и непреклонният дух на българката, а също и от мотото на тракийци „ не забравяме, само че е отмъщаваме “. Именно в тези мракобесни времена, когато хиляди бежанци прекосяват Арда, сблъсквайки се с толкоз ужаси, претърпявайки загуба, извънредно достолепието се изисква освен да вдигнеш глава, само че и да приемеш случилото се и да продължиш напред. Надявам се, когато хората гледат спектакъла да си напомнят, каква кръв тече във вените ни и това да им даде и мощ “.

Така разяснява пред Дарик, режисьорът Иванка Шекерова своя театър, който на 23 март събра стотици посетители във Военния дом в Бургас.



Събитието беше по самодейност на ръководителя на Търговско дружество „ Странджа “ Стефан Колев и се осъществя в партньорство с Община Бургас и Община Ивайловград във връзка 26 март, Деня на Тракия. „ Непреходното изкуство остава най-хубавият прийом да съхраним родовата памет на тракийци, само че и преклоним глава пред достолепието и смелостта на нашите предшественици “, сподели ръководителят на бургаското тракийско сдружение.

Музикално-поетичният театър " Похвално слово за Българката " въодушевен от силата и непреклонния дух на българската жена, безусловно запраща феновете в далечната 1913 година и ги оставя без мирис, правейки ги съпричастни към страстите и битката на над 200 хиляди бежанци, които прекосяват Арда и границите на българските земи, с цел да търсят излаз от ужасите на Османската империя.

По думите на Иванка Шекерова, във време на мир, хората не помнят злокобното лице на войната и стремежът на тези, които са я претърпели да оценят и да се радват на стойностните неща в живота.

„ Днес ние насочваме взор към такива битовизми, безсмислени неща, водим междуличностни войни и забравяме, кое е в действителност значимото. Затова мисля, че сходни тематики от българската история е нужно да бъдат напомняни на обществото “, сподели още Иванка Шекерова. Повече от нея, чуйте в звуковия файл:



Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР