Бягството от ивицата Газа се оказва печеливш бизнес: минаването през

...
Бягството от ивицата Газа се оказва печеливш бизнес: минаването през
Коментари Харесай

DW: Компания прави милиони от нещастието на палестинците в Газа

Бягството от линията Газа се оказва печеливш бизнес: минаването през другояче затворения граничен пункт Рафах на границата с Египет коства към този момент сред пет и 10 хиляди $. Как обезверени палестинци си набират тези пари?

Катрин Шеър
Дойче веле

Границата сред Египет и линията Газа е затворена. Но въпреки всичко някои палестинци съумяват да минат през нея. За това са нужни верните документи и контакти, както и задоволително пари в брой, излиза наяве от журналистически следствия.

Цените за прекосяване на границата са скочили фрапантно

“От години една мрежа от туристически организации и медиатори в Египет и Газа предлага бърза процедура за прекосяването на Рафах, цените варират сред няколкостотин и няколко хиляди $ ”, настояват от Центъра за проучване на корупцията и проведената престъпност (OCCRP). По негови данни преди тази “услуга ” е коствала сред 350 и 600 $, само че “колкото по-голямо е отчаянието, толкоз по-добър бизнес се прави ”, показват проверяващите публицисти от Центъра.

Докато Израел продължава своята военна интервенция в Газа и блокира огромна част от снабдяването с електричество, вода, хранителни артикули и медикаменти, бизнесът с превозването през египетската граница процъфтява. В основата на тези покупко-продажби, се твърди в медийни изявления, е компанията Hala Consulting and Tourism, която е обвързвана с магната Ибрахим а-Органи и евентуално с египетската войска.


От 2019 година компанията Hala предлага “ВИП услуга ” на границата Рафах, която коства 1200 $. От началото на войната обаче цената е повишена доста - до 5000 или 10 000 $ съгласно разнообразни източници. Дори преди Израел да навлезе в Газа като отговор на терористичните офанзиви на Хамас от 7 октомври, безработицата в анклава беше извънредно висока - към 50 %. Средната дневна заплата пък се равняваше на към 13 американски $.

Краудфъндинг за палестинците в Газа

За множеството хора, които живеят в линията Газа, финансирането на едно минаване през границата е непостижимо. В потребността си някои от тях се пробват да съберат нужната сума посредством краудфъндинг. В обществените мрежи се популяризират апели хората да оказват помощ с дребни суми пари. От края на януари се вижда сериозен растеж на краудфъндинг акциите за Газа в уеб страниците като JustGiving и GoFundMe. Вече хиляди сходни акции събират пари за евакуация. Според инспекция на английската телевизия Sky News приблизително всяка една от тях се пробва да събере по 38 хиляди $.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР