Бягайки от долара, Банката на Русия все повече се доверява

...
Бягайки от долара, Банката на Русия все повече се доверява
Коментари Харесай

Банката на Русия залага все повече на юана във валутните си резерви

Бягайки от $, Банката на Русия от ден на ден се доверява на Китай, увеличавайки ролята на юана в златно-валутните си запаси. Делът на китайската валута в тях към този момент се усили до 13,6%.

През третото тримесечие на м.г. Банката на Русия е вложила в юани сума, еквивалентна на 9 милиарда $. Делът на валутните й запаси в китайска валута е повишен от 11,6% до 13,6%, излиза наяве от обзора на централната банка. По този метод към края на септември Банката на Русия е вложила в китайски скъпи бумаги 16 пъти повече в сравнение с в края на съответното тримесечие на 2017 година - $62,5 милиарда, написа vestifinance.ru.

Китай в действителност се трансформира в най-крупния обект за вложения във златно-валутния запас на Русия. Делът на еврото като цяло е по-голям,, само че в прорез по страни, в сравнение с в китайски активи Банката на Русия е вложила единствено във френски бумаги.

Даже на скъпите бумаги на Германия се падат едвам 12,2% от съветските златно-парични запаси.

Изданието отбелязва, че главното закупуване на китайски активи банката на Русия е осъществявала през първата половина на предходната година, очевидно освобождавайки се от доларовите активи.

През януари т.г. бе обявено, че към началото на юли 2018-а Банката на Русия е държала в юани 14,7% от запасите си или $67 милиарда. Отчитайки мощното намаляване на юана по отношение на $ през предходната година съветската централна банка е понесла курсови загуби в размер на към $6 милиарда. След това обаче, юанът съумя да възвърне част от загубите и по тази причина по-актуалните данни на банката би трябвало да са по-позитивни.

При ръководството на валутните си запаси банката води политика на диверсификация, изясни през октомври нейният началник Елвира Набиулина. Целта, по нейните думи, е да се " обезпечи запазването на запасите в изискванията на опасности - " геополитически, стопански и финансови ".

Трябва да се означи, че Русия интензивно залага в запасите си на златото. И въпреки този актив да не е прекомерно податлив към напредък и на практика не се подава на законите на търсенето и предлагането, той разрешава избрана самостоятелност от геополитическите фактори.

Друго преимущество в тази ситуация е, че на практика целият размер закупувано злато е от вътрешни производители и не се постанова да се употребява непозната валута. През предходната година Банката на Русия е придобила 274 тона злато, което за първи път се оказва над равнището на добива в страната, демонстрират данните на финансовото министерство и Съюза на златодобивниците.

Но дружно с попътното и вторичното произвеждане на скъпия метал, общият размер на производството на злато в Русия възлиза на 332 тона, което оставя на централна банка лимитирано пространство за маневриране. Затова Банката на Русия е пред избор: дали да натрупа от скъпия метал с по-бавни темпове, ли да излезе на интернационалния пазар. пишет Bloomberg.

Руската централна банка оглавява тренда на дедоларизация на запасите и е най-големият покупател на злато в света от 2009 година насам, демонстрират данни на Bank of America Merrill Lynch. Тя е нараснала доста закупките на злато след 2014 година, след въвеждането на американските наказания поради Украйна. По оценка на BofA, това оказва въздействие върху цените на златото, което решително се задържа над хиляда $ за унция след 2010 година, когато централни банки по света станаха нето покупатели на скъпия метал. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР