By Fabrice Deprez in Kyiv, intellinews.com Реформирането на държавната газоснабдителна

...
By Fabrice Deprez in Kyiv, intellinews.com Реформирането на държавната газоснабдителна
Коментари Харесай

Крехкият успех на Нафтогаз


By Fabrice Deprez in Kyiv, intellinews.com

Реформирането на държавната газоснабдителна компания на Украйна е като да се прави интервенция, твърди Юрий Витренко, търговски шеф на " Нафтогаз ". Той прави медицински аналогии, сравнявайки компанията с човешкото тяло и споделя, че задачата му е да я трансформира в " здрав, кадърен човек ".

Но той също внимава да не надвишава достиженията на компанията през последните три години: " Ние спряхме кървенето, не сме в интензивното, само че към момента има потребност от доста рехабилитация ", споделя в извънредно изявление за електронната медия IntelliNews Юрий Витренко.

В началото на март Нафтогаз се озова в средата на още една газова война с съветския газов монополист " Газпром ". Нафтогаз завоюва дългогодишно арбитражно дело в Стокхолм и според неговото решение, съветският газов колос би трябвало да заплати Щатски долар 2,56 милиарда отплата за прекалено натоварване на газ и неплащане за газов пренос през Украйна към западните му клиенти. " Газпром " наподобява ще откаже да заплати и заплашва да прекъсне съглашението си за доставка и пренос с Украйна на идващия ден ( към този момент е реалност.. Бел ред.).

Понижаването на цената на природния газ се равнява на 8% от Брутният вътрешен продукт, а дългът на компанията тежеше съществено на бюджета. Но с настойчивите инструкции и помощ на Международния валутен фонд компанията претърпя трагична промяна: цените са увеличени и през днешния ден Нафтогаз заплаща на държавния бюджет Щатски долар 3,8 милиарда под формата на налози и дивиденти, което го прави най-големият поданик в страната. Сега той се развива в създаването на нови газови залежи и даде обещание през януари, че се надява да направи Украйна до 2022 година самостоятелна в газовия бранш.

Витренко управлява една от най-зрелищните промени в постреволюционна Украйна, като оказва помощ стратегическата газова компания от подкупен държавен монопол да се трансформира в печеливша компания. На въпроса дали е очаквал този резултат, когато през 2014 година е заел поста си, Витренко откровенно отговори „ Не, не съм”.

В изявлението откровенно се разясняват и проучват обстоятелства и условия за:

-„ газовата война” с съветският монополист Газпром;

- за арбитражните решения и тяхното осъществяване, както и техният отзив в действителната политика и взаимоотношения сред двете страни – Русия и Украйна, и двете компании;

- за подобряването на финансовото положение на компанията. Преди революцията от 2014 година Нафтогаз рутинно се разказва като " черна дупка " на държавния бюджет на Украйна, с недостиг до 5,7% от Брутният вътрешен продукт на страната. Само две години по-късно газовата компания се похвали с облага от към 984 млн. $, първата по рода си от пет години, и стана най-големият вносител в държавния бюджет.

- За икономическия спад в страната в интервала 2013 – 2015г. През 2016 година и 2017 година Украйна изцяло спря да купува съветски газ, което в комбиниране със спада на потреблението на газ, последвало огромния стопански спад в страната (между 2013 и 2015 година потреблението понижа от 50,4 милиарда кубически метра на 33,8 милиарда кубически метра), отразило се на финансовото положение на компанията. " Преди това пари течеха от Украйна до Газпром ", сподели Витренко. " Сега получаваме Щатски долар 2.5 милиарда от Газпром " за директните услуги, без да купуваме газ, тъй че това е чист приток.

- За продължителна битка сред Нафтогаз и политическия хайлайф на Украйна, което, съгласно наблюдаващи, докара до доста закъснение на темпа на промяната. Конфликтът сред Нафтогаз и украинските управляващи става все по-силен през 2017 година, защото самостоятелният контролен съвет, назначен през миналата година, се оплаква от мощна политическо интервенция.

Някои наблюдаващи предизвестяват, че цялостният проект за промяна може дейно да бъде замразен до идващите президентски избори през 2019 година

Вятърът на измененията не е изненадал Витеренко, който твърди, че е разумна последица от промяната: " украинските елити се опасяват от тази промяна, тъй като осъзнават, че вярната пазарна промяна значи, че те са отвън бизнеса, тъй като бизнес моделът им не е да бъдат конкурентни, а да крадат от държавното управление. "

Корупцията остава също по този начин проблем за компания, която в миналото е била един от главните канали на украинския хайлайф за мръсни пари: през 2014 година следствие на Ройтерс установава, че украинският олигарх Dmytro Firtash е можел да направи до Щатски долар 3 bil посредством закупуване на газ от " Газпром под пазарни цени " и продажбата му на Нафтогаз.

Според множеството наблюдаващи такива корупционни покупко-продажби към този момент са прекъснати, а Витеренко твърди, че компанията се е справила с един от главните източници на вътрешна корупция при доставката на съоръжение.

" Ние бързо осъзнахме, че вътрешните битки против личните ползи могат да бъдат по-трудни от взаимоотношенията с " Газпром " или външни сили ", сподели Витренко. " Ето за какво, в случай че съпоставим Нафтогаз с други компании, за които работих, като PwC или фондове за частни финансови вложения, ние към момента сме надалеч от тези стандарти. "
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР