By Dinesh Nair and Yaacov Benmeleh Energean Oil & Gas

...
By Dinesh Nair and Yaacov Benmeleh Energean Oil & Gas
Коментари Харесай

Енергийни оферти на Гърция за активи на EDF Oil & Gas


By Dinesh Nair and Yaacov Benmeleh

Energean Oil & Gas Plc, гръцката енергийна компания, която предходната година продаде акции в Лондон, наддава за петролния и газовия бизнес на италианското поделение на Electricite de France SA.

Някои други евентуални претенденти са отпаднали от наддаването.

Бизнесът преди време притегли първичен интерес на евентуални купувачи, в това число Neptune Energy и Apex International Energy на Warburg Pincus, заяви Bloomberg News през януари. Други съперници, в това число Wintershall Dea GmbH, клон на L1 Energy на Mikhail Fridman, също можаха да се срещнат с бизнеса, споделяха по това време хора, осведомени с въпроса.

Сделката ще бъде първото огромно придобиване на Energean след нейното регистриране и ще помогне компанията да се разшири в страни, в това число Италия и Египет. EDF търси цели 2 милиарда $ за активите, заявят през януари източници, осведомени с въпроса.

EDF продава бизнеса, като търси средства за финансиране на своите планове за нуклеарна сила и сила от възобновими източници. Edison осъществя придобивания, с цел да разшири бизнеса си на дребно, като през предходната година похарчи 195 милиона евро ($220 милиона), с цел да придобие Gas Natural Vendita Italia.

Не са взети дефинитивни решения и няма сигурност, че разискванията ще доведат до съглашение, споделят информаторите. Представители на EDF, Energean и Neptune отхвърлиха коментар. Представители на L1 и Warburg Pincus не дадоха отговор незабавно на претенции за коментар.

През март предходната година Energean събра в Лондон 330 млн. паунда ($418 млн.) от IPO/първоначалното обществено предложение.

През тази година акциите на компанията са се повишили с 31% - до предходната седмица, което й дава пазарна стойност от към 1,3 милиарда Паунда.

EDF заяви, че възнамерява да продаде активи до 3 милиарда евро до края на идната година, с цел да резервира цената на заема за финансиране. Миналия месец френската компания приключи продажбата на 25% дял в швейцарския производител на електрическа енергия Alpiq за към 489 швейцарски франка ($493 млн).

Преводът е оповестен в Бюлетин на Центъра за проучване на Балкански и черноморски район

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР