Бурни дебати се развихриха по повод удължаване на срока за

...
Бурни дебати се развихриха по повод удължаване на срока за
Коментари Харесай

Ремонтът на Западния парк скара общинските съветници

Бурни диспути се развихриха във връзка удължение на периода за ремонта на Западния парк в онлайн сесията на Столичния общински съвет. " През 2019 година да признаваме 134 дни, в които не е можело да се работи - от 7 месеца, да признаваме 5 неработни – не помня да е имало изригване на вулкан ", възрази общински консултант.
" Абсолютно безсрамие е да удължаваме ремонта на Западен парк, който беше стартират преди две години и в този момент да се желае удължение до юли 2021 година ", съобщи Симеон Ставрев от " Демократична България ". Той дефинира претекстовете на зам.-кмета Йоана Христова като извънредно несъстоятелни и ги цитира: " прекъсване на обекта, заради настъпили основни промени по утвърждения капиталов проект; промяна на проектантския екип;... неподходящи атмосферни условия; закъснение на доставки на материали след оповестяването на изключителното състояние. Ставрев напомни, че в София се случват безобразия и с други паркове и уточни, в градинката на " Кристал " строителите се мотаха една година, същото беше в градинката на " Седмочисленици ", където се реновираха тоалетните, само че не работят и заяви, че е отправил запитване към столичния кмет Фандъкова по въпроса.
" Да се сътвори специфична комисия, тъй че да има действителни аргументи за удължаването (на ремонта на Западния парк) или в случай че някой не си е приключил работата да понесе отговорността за това 3 години да не може да бъде оправен този парк ", настоя Иво Божков от „ Демократична България “.
Любимата на Столична община причина – неподходящи климатични условия бе разкритикувана и от Милка Христова от Българска социалистическа партия. Тя също се опълчи на предлаганото признание на 4.5 месеца за неподходящи и невъзможни за строително-монтажни действия. „ Когато в документи за публични поръчки се залага период, възложителят не знае ли че в България съществува сезонът зима “, попита тя и изрази подозрения за какво тези месеци се залагат в този период. „ Появяват се реализатори, залагащи ниски периоди, знаейки, че ще има удължение “, добави тя.
Христова изрази неразбиране и от друго посочено съображение за удължаването на периода на ремонта на парка - закъснение на доставки поради ковид и обърна внимание, че забрани в бранша на строителството поради изключителното състояние не е имало. „ От какво естество са тези доставки, за които изключителното състояние е повлияло “ изиска да чуе тя и предложи да бъде изтънчено от отрасловия зам.-кмет обстоен доклад за осъществените строително-монтажни работи в Западния парк. Даването на гаранция изисква изясняването на аргументите, с цел да не се окажем пред проблем като с Графа, предизвести Христова, уверена, че „ и тук имаме несъстоятелни аргументи за удължение на периодите на деяние “. Дебатът и сесията на СОС продължава.
С 58 гласа „ за “ и 1 „ срещу “ столичните общински съветници одобриха устав за изменение и допълнение на Правилника за организацията и активността на Столичния общински съвет. „ Правим виртуално съвещание, защо ни е този устав “, изрази неразбиране Иван Мечков от Българска социалистическа партия още преди гласуването и възрази да се приема „ устав за изменение на правилника за организацията и активността на СОС “, вместо текстове за изменение и допълнение на съществуващия устав. Мечков бе безапелационен, че при вземането на решения общинските съветници би трябвало да се гледат очи в очи. Той напомни, че при оповестяването на изключителното състояние имаше предложение съвещанията да се организират в по-голяма зала и изрази страдание, че вместо това се организират отдалечено.
Гласуваният документ планува нов член - 56а, съгласно който на всички общински съветници се обезпечава опция за присъединяване в отдалечените онлайн съвещания на непрекъснатите комисии . Това предложение беше приветствано от самостоятелния консултант Борис Бонев, който дефинира правилника на СОС като недемократичен, стар и нуждаещ се от незабавна смяна. Той настоя работната група по правилника да се събере в най-кратки периоди и да се придвижи отчета с проекторешенията за смяна на правилника, във връзка на което Методи Лалов от „ Демократична България “ означи, че работната група по правилника е завършила работа и че е импортиран е отчет. „ Не става въпрос да се събира групата онлайн, а Съветът да прегледа предложенията й “, посочи той. Лалов означи, че този отчет не е подписан от представителите на „ Демократична България “, защото, както разясни – „ с изключение на положителни оферти, съдържа и редица ретроградни оферти, които целят да запазят настоящето състояние, което нито дава опция за добра работа на съветниците, нито до присъединяване на жителите “.
Лалов и Бонев горещо приветства ускореното напредване на столична община към електронизацията и се възпротивиха на позицията на представителя на Българска социалистическа партия Иван Мечков. „ Действително рецесията сподели, че електронната работа и електронната община имат място в дневния ред, а не някъде в бъдещето “, акцентира Методи Лалов. „ Днес към този момент заседаваме онлайн и огромна част от документите можем да употребяваме отдалечено, а огромна част от нещата бяха планувани за 2022 година, означи той. Бонев обърна внимание, че дигитализацията е част от уговорката на СОС за обезпечаване на повече бистрота и гласност на работата на общинските съветници и настоя: „ Време е да влезем в XXI век “.
В онлайн на сесията взе участие и Анна Стойкова, която към този момент е излекувана от COVID-19. Дневният ред на сесията е от 22 точки, като най-належащата е приемането на отчета за икономическите ограничения за жители и дребен и междинен бизнес в София. Работна група работи повече от две седмици по отчета и той бе пирет и получи позитивни мнения в комисиите на СОС. В първата онлайн сесия на СОС взе участие и столичния кмет Йорданка Фандъкова, както и зам.кметове, които са вносители по отчетите в дневния ред.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР