Буркините предизвикват разгорещени политически дебати във ФранцияВърховният административен съд на

...
Буркините предизвикват разгорещени политически дебати във ФранцияВърховният административен съд на
Коментари Харесай

Френски съд забрани да се влиза с буркини в басейните

Буркините провокират разгорещени политически диспути във Франция

Върховният административен съд на Франция постанови да не се разрешава на публичните басейни по религиозни аргументи да се носят по този начин наречените буркини - бански костюми, покриващи цялото тяло, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

В претекстовете си съдът уточни, че това би нарушило правилото на неутралитет на страната по въпросите на религията.

Макар и носени единствено от дребна група дами, най-вече мюсюлманки, буркините провокират разгорещени политически диспути във Франция.

Общинският съвет на Гренобъл, град с кмет от партията на Зелените, реши да разреши на дамите да носят буркини на публичните басейни, след акция, проведена от локални деятели. В същото време съветът реши да се разреши на дамите да плуват голи като част от облекчение на разпоредбите за плувното облекло.

Префектът (областният управител) на Гренобъл блокира решението за буркините с претекст, че то опонира на светските правила във Франция.

Държавният съвет (изпълняващ ролята на висш административен съд) удостовери решението на префекта с претекста, че това на общинския съвет на Гренобъл е взето, "за да се удовлетвори религиозно искане и по този метод накърнява неутралитета на обществените институции ".

Във Франция има строги правила за облеклото в публичните къпални, въведени съгласно управляващите най-много от хигиенични съображения: изисква се в басейна да се влиза с плувна шапка, а влизането с необятни бански костюми или други обемни облекла като цяло е неразрешено.

Буркините поначало е позволено да се носят в къпалните на няколко по-големи и по-малки града. Сред тях е град Рен, само че там решението за това е взето за облекчение на разпоредбите за носене на плувно облекло, а не от религиозни съображения.

Решението на Гренобъл за плуването без облекла не беше атакувано пред съдилищата.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР