Бургас. В града бяха обсъдени мерки за подобряване съвместната работа

...
Бургас. В града бяха обсъдени мерки за подобряване съвместната работа
Коментари Харесай

В Бургас бяха обсъдени мерки за подобряване съвместната работа на държавните институции и общините при кризисно положение

Бургас. В града бяха разисквани ограничения за възстановяване взаимната работа на държавните институции и общините при спешно състояние. Това оповестиха от Областна администрация, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Бургас . Работното съвещание на Областния съвет по понижаване на риска от бедствия, на което участваха представители на общински администрации, институции, промишлени предприятия, организации и служби, имащи отношение към дейности при усложнена конюнктура, се организира със заповед на регионалния шеф проф. Мария Нейкова.

Обсъдени бяха ограничения за възстановяване взаимната работа на държавните институции и общините при спешно състояние. Посочиха се слабите места, а точно подаваната по време на спешна обстановка разнопосочна информация до регионален шеф от общинските щабове.

„ За преодоляването на спешна обстановка е извънредно значимо да разполагаме с навременна и точна информация, което е наложително изискване за положителната съгласуваност и взаимоотношение при взаимната ни работа “, сподели по време на съвещанието регионалният шеф проф. Нейкова.
Община Бургас показа своя опит, като предложи като работеща мярка, всяка община да провежда изнесено работно място на тел. 112 по общинските центрове.

„ Осигуряване безвредната употреба на язовири и други водоеми беше една от главните тематики на съвещанието. Стана ясно, че 101 са язовирите в Бургаска област, които са оповестени като евентуално рискови. На 50 от тях към този момент е осъществена инспекция, а през месец октомври на останалите. Представителят на община Бургас осведоми, че има основана мониторингова система, която следи преливника, равнището на водата и положението на язовирите. Заяви се подготвеност да бъдат включени към тази мониторингова система и останалите общини безусловно безплатно, само че за задачата би трябвало да провеждат слагането на контролна инсталация на евентуално рисковите язовири по общини. Тази мониторингова система дава опция за ранно обявяване при спешна обстановка “, показват от Областна администрация.

„ Продължава се с изкърпването на пътни артерии, както и работа по планове, обхващащи разкриването на съществени пътища и обходи, рехабилитация на съществуващи, замяна на пътни знаци, ободряване на пътната маркировка и слагане на такава, където липсва “, заяви инж. Митко Порязов, шеф на Областно пътно ръководство.

За обезпечаването на безвреден туристически летен сезон ще бъдат командировани близо 500 служители на реда, като през месеците юли и август комисар Васил Василев – шеф на РД ПБЗН, добави, че на територията на община Несебър ще бъде обезпечен втори екип за дежурство. Туристическите обекти, намиращи се на територията на община Бургас, са обезпечени с нужните защитни средства и дезинфектанти против Ковид 19.

Останалите общини също обявиха своята подготвеност и подчертаха положителната организация и взаимоотношение сред обособените служби в тази посока. Д-р Георги Паздеров, шеф на РЗИ, разгласи, че към сегашния миг 72 кревати са избрани за коронавирус заболели, като 6 от тях за интензивно лекуване. До края на седмицата ще бъдат нулирани коронавирус леглата в болничното заведение в к-с „ Меден рудник “ и ще останат единствено в УМБАЛ – Бургас и в Белодробната болница. Освен това той предложи да се актуализира описът с телефонните номера с имащите отношение към преодоляването на спешните обстановки.

От ЦСМП и представители на медицинските заведения в региона обявиха, че е основана стройна организация имат подготвеност да обслужват при нужда. Д-р Асен Кърджиев, шеф на ЦСМП, разгласи, че 85% е обновеният автопарк на Центъра, колите за спешна помощ са с съвременно здравно обслужване и добави, че до края на месеца чака още 3 коли за спешна помощ и по този начин ще се реализира 100% възобновяване на автопарка. Проблемът, който той посочи е, че липсват медицински фрагменти.

" Взети са всички ограничения от страна на управленията на образователните заведения за естественото привършване на образователната година и готовността на учениците и преподавателите за съблюдаване на разпоредбите за безвредното придвижване по пътищата през летния сезон. Директорът на Регионалното ръководство по обучение Виолета Илиева уточни, че 2500 са учителите, които са се ваксинирали в област Бургас, което обезпечава естественото протичане на присъствената форма за образование, както и запазване на здравето както на учениците, по този начин и на учителските колективи и администрация. Създадени са маршрутни карти на всеки възпитаник, която показва най-краткия път от вкъщи до образователното заведение. 695 са учителите, които са придобили спомагателна подготовка по сигурност на придвижването ", допълват от администрацията.

Особено внимание се обърна на доброволческите отряди. От общините Бургас, Малко Търново, Поморие и БЧК обявиха, че за доброволците имат обезпечени защитни дрехи за разнообразни спешни обстановки, образования и че постоянно са разчитали на тях при нужда.

„ Всички присъстващи се сплотиха, че ще продължат да работят дружно в полза на популацията при положение на зародили спешни обстановки, за които бургаска област има богата история – наводнения, атентат, пожари, в които бяха изгубени човешки животи “, допълват от Областна администрация.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР