Бургас се присъединява към българските градове, които ще отбележат Световния

...
Бургас се присъединява към българските градове, които ще отбележат Световния
Коментари Харесай

Осветяват Моста в синьо в четвъртък в знак на съпричастност към Световния ден на пулмоналната хипертония

Бургас се причислява към българските градове, които ще отбележат Световния ден на пулмоналната хипертония, който се отбелязва на 5-ти май. Един от знаците на Бургас – Моста в Морската градина ще бъде осветлен в 20.00 часа в наследник цвят, като знак на съпричастност към засегнатите от това заболяване, известно още като " заболяването на сините устни “.

У нас рядкото заболяване визира близо 500 българи. Един от основните признаци на това рядко заболяване е затруднено дишане даже при най-обикновени ежедневни задания, в допълнение посиняването на устните и крайниците издава дефицита на О2 в човешкия организъм.

Инициативата ще бъде маркирана и в редица други български градове, измежду които са София, Русе, Хасково, Благоевград, Димитровград, Плевен, Пловдив, и Стара Загора. Тя се организира за 10-ти следващ път у нас и тази година носи наслова: " Дари Дъх “.

" Пулмоналната хипертония може да застигне всеки. Невидимата болест те прави подвластен от кислородния уред. Не можеш да дишаш и се уморяваш от най-малкото придвижване, получаваш отоци по краката, ръцете, устните ти посиняват, задушаваш се. Кислородната маска ти пречи, когато спиш, а изкачването на стъпала се трансформира от обикновено деяние в голямо тестване. С това рядко заболяване всекидневна борба водят 130 пациенти с рядка форма на заболяването, а към 500 българи страдат от вторична форма на болестта. Пациентите са подвластни от кислородните апарати и от скъпоструваща поддържаща терапия. За страдание, в изискванията на пандемия, доста пациенти прекали COVID-19, постоянно бъркат признаците на рядкото заболяване с това на пост-ковид синдром. “, разяснява Наталия Маева, ръководител на Българското общество на пациентите с пулмонална хипертония.

Въпреки напъните на пациентската организация, здравната каса продължава да не финансира кислородните апарати за пациентите с пулмонална хипертония. Повечето от пациентите в трети и четвърти функционален клас на болестта се нуждаят от скъпоструваща интравенозна терапия, която също не е налична у нас. За тях животоспасяваща е трансплантацията на бял дроб – проблем, който у нас продължава да е нерешим с години.

Допълнителна информация:

5 май е разгласен за Световен ден на пулмоналната хипертония през 2012 година В десетото юбилейно издание на световната акция през 2022 година ще се включат над 85 пациентски организации от целия свят. Инициатори на отбелязването на Световния ден на пулмоналната хипертония са Европейската асоциация по пулмонална хипертония, Американската и Латиноамериканската асоциации по пулмонална хипертония. Кампанията " Дари мирис “ ще се организира през целия месец май. Сдружение " Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония " е част от самодейността за десети път. Пулмоналната артериална хипертония е разказана за първи път през 1891 година при изследвания на патологична анатомия, с помощта на немския патолог Ернст декор Ромберг.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР