Бургас. С духова музика, цветя и много настроение десетки учители

...
Бургас. С духова музика, цветя и много настроение десетки учители
Коментари Харесай

ОУ „П.Р. Славейков“ в Бургас ще се сдобие с обновено и модерно дворно пространство за своята 110-годишнина

Бургас. С духова музика, цветя и доста въодушевление десетки учители и възпитаници означиха знаковата годишнина на едно от най-старите бургаски учебни заведения. Това оповестиха от Общината . Кметът Димитър Николов бе поканен да открие публично експозицията „ 110 години ОУ „ П.Р. Славейков ”. Тя демонстрира селектирани моменти от историята на влиятелното учебно заведение.

„ Локомотив и мотор в духовния и просветителния развой, учебното заведение е възпитало генерации наши съграждани, които работят за богатството на Бургас и страната. Тук е моментът да ви оповестя, че през 2022 година дворното пространство на учебното заведение ще бъде актуализирано изцяло с съвременни уреди и настилки ”, сподели кметът Димитър Николов в приветствието си към гостите на събитието. Той добави, че постоянно дава Славейковото учебно заведение за образец с положителния синхрон в работата сред учебното заведение и настоятелството, където са събрани виновни и дейни родители.

Изложбата наблюдава в 24 постера ранната история на учебното заведение, демонстрира шефове и зам.-директори, преподаватели, архивни и модерни фотоси на класовете, спортни достижения и наградени ученици. Отделени са постери и за активността на Училищното настоятелство и учебното заведение през днешния ден.

Проявата се провежда от Училищното настоятелство и е подкрепена от Община Бургас. Сред формалните посетители на събитието бяха зам.-кметът по „ Образование, опазване на здравето и обществена активност ” Йорданка Ананиева, Павел Чепов - шеф на Търговската гимназия, някогашни и сегашни учители, възпитаници и родители.

Изложбата ще може да бъде прегледана до 30 ноември 2021 година пред Културен център „ Морско казино ”.

По-рано актуалният шеф Силвия Аврамова, както и някогашният - Живка Дойнова, откриха паметна плоча на Радосталения Гюрова, една от дарителките за създаване на ОУ " П.Р. Славейков ".

Славейковото учебно заведение, както го назовават още, е едно от най-старите на територията на град Бургас. С него са свързани хиляди възпитаници, преподаватели и общественици. През 1909 година, с цел да бъде издигнато учебното заведение, е взет заем от 60 000 гроша. Някои от притежателите на земята вземат решение да дарят парцелите си за задачата. На 15 септември в далечната 1911 година учебното заведение отваря порти и посреща първите си възпитаници в едноетажна постройка. Училищното настоятелство взема решение то да носи името на видния български възрожденец Петко Рачев Славейков. Една от концепциите на изложбата е да покаже почитание към всички учители, част от 110-годишната история, за тяхната безрезервност. Те и до през днешния ден, опирайки се на традициите, следват своята задача да дават познания и Славейковото учебно заведение да е едно от най-хубавите учебни заведения в град Бургас.

Достойно място измежду възпитаниците на учебното заведение заемат видни общественици - световноизвестният диригент Емил Чакъров, именитият бургаски баскетболист Бойчо Брънзов, многоуважаваните лекари доктор Хрусанов, доктор Згурова, доктор Лорис Мануелян и други

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР