Бургас. По Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни

...
Бургас. По Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни
Коментари Харесай

Министър Николай Нанков: 500 млн. лв. са разплатени към Българската банка за развитие по Националната програма за енергийна ефективност

Бургас. По Националната стратегия за енергийна успеваемост на многофамилни жилищни здания не са изхарчени 2 милиарда лева, каквито изявления имаше през вчерашния ден. Министерството на районното развиване и благоустройството е разплатило към Българската банка за развиване 500 млн. лева, а тя към българските общини – към 1 милиарда лева за трите години от 2015 година до в този момент. Имаме да осъществяваме действия за още 1 милиарда лева Това разяснява през днешния ден министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков пред публицисти в Бургас, оповестиха от пресцентъра на Министерство на районното развиване и благоустройството .
Колкото по-малко се политизират нещата и се слагат на експертна повърхност, толкоз по-добре ще вървят, уточни той и подсети, че още при започване на програмата е тръгнала с погрешни съждения и политизиране. Средствата не са изхарчени, а са вложени в съответни поправки и с помощта на ограниченията за енергийна успеваемост са налице спестявания сред 40 и 60 % в обособените жилища, добави министърът.
Николай Нанков напомни, че се търси вид по какъв начин да продължи бъдещото финансиране на програмата. Големият проблем на програмата не са експертизата, строителите, общините или механизмът, по който се извършва, а че се политизира. Ако я прекратим, основателно ще се каже, че единствено 5% от популацията или 15 % от живущите в жилищни блокове са се облагодетелствали от санирането. Затова не желаеме да я прекратяваме, а да я продължим, безапелационен беше той.
Регионалният министър разяснява и тематиката с контрола по Националната стратегия, уточнявайки са задействани всички типове. Към Министерството на районното развиване и благоустройството има нов отдел за надзор на програмата, инициирани са и промени в методическите инструкции за възстановяване на контрола, уточни Нанков.
Във връзка със спекулации във връзка с здания в стадий на осъществяване, които са с протекли покриви, министърът разяснява, че има строители, които не са толкоз опитни, позволили са неточност, като са разкрили покрива в дъждовно време, само че нанесените вреди са за тяхна сметка, а не за програмата. Ние сме заложили мощни защитни механизми и не инцидентно гаранцията за положително осъществяване е толкоз висока. Програмата, с леки усъвършенствания, би трябвало да има бъдеще, тъй като дава действителен резултат за хората, съобщи Нанков.
За високите блокове, при които има открити отклонения, не става въпрос за некачествени материали. Напротив, те са доста качествени. Там реализатори и кметове са били подведени със документа на материала, разяснява още министърът и уточни, че, в случай че притежател на апартамент закупи материали за изолираност, няма да направи лабораторен разбор за качеството им, а ще ревизира документа и заявеното в него. Не приказваме за преопаковане. В съгласуваност с кмета и службите по пожарна сигурност до 10 дни ще намерим метод за обезопасяване на тези здания, които не дават отговор на условията на пожарната за клас „ C “, след осъществяване на ограниченията по програмата, осведоми министърът. Сезирали сме Европейска комисия, румънското държавно управление, несъмнено и прокуратурата, добави той и уточни, че и в страната има контролни органи, с които следва да бъде направена нова среща с тях.
В рамките на двата програмни интервала – от 2007 година до момента, страната в лицето на Министерство на регионалното развитие, с помощта на европейската взаимност посредством средствата по Оперативните стратегии „ Регионално развиване “ 2007 - 2013 и „ Региони в напредък “ 2014 - 2020, обезпечава към 1 милиарда лева за просветителна инфраструктура, като в сегашния програмен интервал вложенията са в размера на към 640 млн. лева, разяснява още министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков при визитата си в обновеното със средства по Оперативна програма „ Региони в напредък “ Основно учебно заведение „ Александър Георгиев – Коджакафалията “ в Бургас. „ Важни са освен образователните стратегии, педагогическият личен състав и съответното заплащане, а също по този начин и инфраструктурата и средата, в която порастват нашите деца “, добави той.
Община Бургас е първата в страната със стартирани и към този момент осъществени планове по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014 – 2020. Средствата за просветителна инфраструктура по линия на европейската взаимност в нея са в размер на към 16,5 млн. лева В някои от общините, при които има закъснение с плановете, спестеният запас, какъвто се чака да има, ще се преразпределя, разяснява още районният министър. Бургас ще е първата община, която ще получи спомагателен запас за осъществяване на вложения за възстановяване на средата и инфраструктура в други просветителни заведения, увери той.
Николай Нанков напомни, че с разпореждане на Министерския съвет преди три седмици да отпуснати нови 8 млн. лева за подсилване на свлачището при Сарафово (Бургас - Сарафово). С преобразяването на крайбрежната алея и брегоукрепването на свлачището, образът на региона ще се промени.
Пред медии министър Нанков уточни, че пътят Бургас – Малко Търново не е ремонтиран от 40 години. Поели сме ангажимент и през 2018 година по ще осигурим нужните средства, които са сред 3 и 4 млн. лева, за рехабилитация на правата Царево – Малко Търново по стратегия „ Текущ ремонт “. Ще се проектира целия път, с цел да може през 2018 година при обезпечен запас поетапно, а от 2019 година с въвеждането на тол системата, да имаме задоволителен запас, с цел да бъде изработен целият 60-километров път.
В България 6 хиляди км са пътищата в доста неприятно положение. Тол системата ще ни направи самостоятелни от позиция на финансовия запас, като няма да се разчита на европейските фондове или заемни принадлежности, уточни Нанков, допълвайки, че колкото се харчи, каквито са потребностите на бранша, толкоз ще са приходите съгласно новия, по-справедлив модел. Ще генерираме главно запас от директно преминаващи тежкотоварни коли, нещо което сега не вършим, акцентира той и напомни, че на годишна база от въвеждането на системата се чакат доходи сред 1 – 1.2 милиарда лева Тол системата ще даде опция да преминем от палиативния модел на кърпежи към дълготрайни решения с съществени поправки на второкласни и третокласни пътища, добави той.
Ще посрещнем зимата с пробен пояс от растителност с височина 3 м. Лятото не засаждахме зеления предпазен пояс на Автомагистрала „ Тракия “ сред Карнобат и Бургас, тъй като течеше социална поръчка, а и климатичните условия не разрешават. В края на месеца, или началото на идващия, за две седмици ще сме подготвени. Убеден съм, че ще изиграят добра роля за снегозадържането. Ако опитът е сполучлив, ще го използван и на други пътища в България, разяснява още районният министър.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР