Бургас планува закупуването на автобуси, задвижвани от водородни горивни клетки.

...
Бургас планува закупуването на автобуси, задвижвани от водородни горивни клетки.
Коментари Харесай

Бургас и Електроенергийният системен оператор ще работят по пилотен проект за водородни автобуси

Бургас планува закупуването на рейсове, задвижвани от водородни горивни кафези. Като сътрудник по плана зарядните станции ще построява Електроенергийният систематичен оператор ЕАД (ЕСО). Това заяви кметът на община Бургас Димитър Николов, който по-рано през днешния ден инспектира ремонта на подстанция " Хоризонт " дружно с министъра на енергетиката Росен Христов и изпълнителния шеф на ЕСО Ангелин Цачев, съобщи Българска телеграфна агенция.

„ С енергийния систематичен оператор се разбрахме Бургас да служи като пилотен план – общината да закупи рейсовете, а те да изградят зарядните станции за зелен водород. Така ще се затвори кръгът за доставка на гориво и консумация, което ще има позитивен стопански резултат. Има няколко страни в Европа, които употребяват водорода за публичния си превоз “, разяснява Николов.

Използваните сега електрически рейсове от общинския транспортьор " Бургасбус " се движат единствено по градските линии, защото нямат техническата опция за връзка с околните обитаеми места.

" Не ни доближават километри в сила. Именно това компенсира водородът. Обмисляме да аплайваме за осъществяването на този план по норвежката рамкова стратегия. Знаем, че община Осло сполучливо е създала тази технология и употребява рейсове на водород за извънградските линии ", сподели още кметът на Бургас.

Автопаркът на общинския транспортьор е от машини, употребяващи метан, дизел и електрическа сила. Според Николов колкото по-малко е потреблението на рейсове с мотори с вътрешно горене, толкоз по-стабилно стопански и финансово ще бъде сдружението " Бургасбус ".

" Ако включим в този микс и водородно задвижване за извънградските линии, ще бъдем по-сигурни от икономическа позиция. В момента вършим разбор, с цел да сме наясно какъв брой рейсове ще бъдат нужни съгласно връзките сред обитаемоте места в общината и кварталите на града ", обясни кметът на Бургас.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !  

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР