Бургас. Изложбата Селищна могила Бургас“ е представена в Археологическия музей

...
Бургас. Изложбата Селищна могила Бургас“ е представена в Археологическия музей
Коментари Харесай

Изложбата „Селищна могила Бургас“ е представена в Археологическия музей в града

Бургас. Изложбата „ Селищна могила Бургас “ е показана в Археологическия музей в града. Това собщиха от Регионалния исторически музей в Бургас .

" Първите археологически разкопки на праисторически монумент на културата, извършени от експерти на Бургаския музей, са през 2008-2009 година Тогава екип с теоретичен началник ас. Мирослав Класнаков изследва Селищна могила Бургас. Тя е най-древното населено място в границите на актуалния град. Възниква през късния интервал на новокаменната ера – края на VI хиляди прочие Хр. и просъществува през цялата каменно-медна ера – V хиляди прочие Хр. Теренните наблюдения на културния слой с дебелина 2.70 м. и анализът на откритите материали уснановяват, че в могилата са показани две праисторически столетия – неолит и халколит, всяка от които с по няколко равнища на обитаване. Повечето от записаните жилища, структурите и инвентарът в тях са унищожени от мощни пожари. Направената отлична реституция на предмети и съдове дава опция на публиката да се наслаждения на благосъстоянието на форми и украси, а също да обогати визиите си за бита и културата на най-ранните земеделско-скотовъдни племена, обитавали територията на актуалния гр. Бургас ", показват от Регионалния исторически музей.

Находките от Селищна могила Бургас са показани в зала „ Праистория и антично мореплаване в Черно море “ в Археологическия музей на ул. Богориди 21. От 12 март, в границите на месец, в зала 2, посетителите ще могдат да прегледат фотоизложба, показваща работата на терен по време на разкопките. Експозицията работи от вторник до събота, от 9.00 до 17.00 часа.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР