Бургас е заплашен от воден режим. Градът и Южното Черноморие

...
Бургас е заплашен от воден режим. Градът и Южното Черноморие
Коментари Харесай

Бургас е заплашен от воден режим, алармира екоминистърът

" Бургас е застрашен от воден режим. Градът и Южното Черноморие имат вода за към 5 месеца. Цялото Черноморие, в случай че не управляваме Камчия по различен метод, ще има проблем. За Бургас казусът стои, има вода за 5 месеца, би трябвало за 15,за Бургас би трябвало да поставим изключителни старания ”, съобщи в ефира на екоминистърът Емил Димитров.

Той изясни, че се е заел с настоящите задания -  да направи салдото на язовирите за идната година. Министърът акцентира, че някои язовири от години не се пълнят поради слабите превалявания, а единствено се източват.

" Един язовир по 5 години не се цялостни, единствено се изпразва. Накрая язовирът е празен. Един мандат като мине, по Конституция има избори и идва идващ мандат. Понякога бързо се точат язовирите, от време на време и бързо се пълнят. Общото с мен е, че би трябвало да предвидя какво да вършим за цялата последваща година, а не знам докога ще съм министър ", изясни екоминистърът и акцентира, че неговият правоприемник би трябвало да има небосвод пред себе си и баланс, на който да стъпи.

На въпрос дали е знаел, че отдава на концесия два плажа – на майката на водача на ВОЛЯ Веселин Марешки и на неговата дясна ръка, Димитров изясни, че има съгласувателни процедури, които вървят непрестанно. Екоминистърът бе безапелационен, че и да е търгувано с концесия, то е станало без негово познание.

" Труден е салдото, както при язовирите. Даваш на всички, най-после този с рибата остава неудовлетворен. Непрекъснато ми се постанова да разделям, всички са недоволни, най-после остава и язовирът празен ", изясни политическата обстановка Димитров. Екоминистърът разяснява и обстановката с ниското равнище на язовир Копринка. При него съответно не работят изпускателите, което ще бъде проблем, когато язовирът се изпълни. Конкретно за този водоем, това може да се случи два пъти в годината, в случай че има превалявания, изясни Димитров.

" От 15 години вода от бент. Копринка към бент. Жребчево е подавана в извънредно минимални количества. Останалите са отивали към Стара Загора, два ВЕЦ-а, напояване и оттова към реката. Тази година би трябвало да променим администрирането. Като точиш язовира за пет разнообразни неща, а би трябвало и да остане цялостен – няма по какъв начин да се случи в четвърта поредна сушева година. Затова би трябвало доста деликатно от него  да изпратим в бент. Жребчево, с цел да има за енергетика ", изясни министърът на околната среда и водите.

Димитров акцентира, че в случай че безводието продължи, няма с какво да се запълват сондажите за Ямбол, Сливен, Елхово и Нова Загора. За тези общини сондажите все още са овладяни, само че заплаха от водна рецесия постоянно има. За него притеснителни са язовирите в Източна България. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР