Бургас е уникален поради ред причини, най-малкият космополитен град, в

...
Бургас е уникален поради ред причини, най-малкият космополитен град, в
Коментари Харесай

Митко Иванов „вдига завесата“ с топ 5 на загадките на един уникален Бургас

Бургас е неповторим заради ред аргументи, най-малкият вселенски град, в който могат да бъдат посочени десетки удивителни за математиката обстоятелства, коитода бъдат систематизирани с самостоятелен за мястото речник на жаргона.

Историографът, художник, публицист, държавник и съавтор на едно от най-подробните и любопитни издания „ История на Бургас “ и създател на редица книги, избира да насочи вниманието в седмичната си графа по Дарик Югоизток към мистериите на мястото, за което първите данни водят чак към XVI век.

„ Бургас е неповторим град, който се е съживил и увеличен при цялостна липса на питейна вода - през селището не е протичала река, всички езера са били солени или полусолени, а от кладенците бургазлии са добивали единствено блудкава и негодна за пиянство вода “, споделя той.

По думите му, няма различен град, който да се е увеличен с такива темпове. През ХVII век е регистриран единствено с единадесет християнски фамилии, а през днешния ден се е трансформирал в един от най-големите и проспериращи градове на България “, включва в хрониката си създателят на рубриката „ Старият Бургас “.

Според него, забавно е и това, че през ХХI век към момента се търси произхода на името на града, както и коя е първата словесна форма и какво тъкмо значи тя.

В класацията на мистериите, Митко Иванов включва иедин въпрос: „ Според очевидец през 1786 година, в Бургас са се броели 1100 - 1200 къщи. Къде са гробовете на тези сред 5 и 10 000 души? Удивителна е съвсем цялостната липса на археологически материал от Късното Средновековие, откакто е несъмнено съществуването на Бургас най-малко през последните пет века “, разяснява Иванов.

В топ 5 влиза и информация, която би довела и днешните бургазлии към огромно доволство – преднината на дребния Бургас, без значение от огромната Варна.

„ През 1855 година Бургас към момента е малко градче с към 3000 души население. За сметка на това, бургаската митница изпреварва по доходи варненската, както и всички останали митници на нашия Черноморски бряг. Независимо от индикаторите обаче в края на ХIХ век към момента се е обсъждало преместването на целия град на по-благоприятно място “, споделя Митко Иванов.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР