Бургас е единственият град не само в България, но и

...
Бургас е единственият град не само в България, но и
Коментари Харесай

Заповядайте на Зелен уикенд в Бургас

Бургас е единственият град освен в България, само че и в Европа, който има на своя територия естествен резерват и толкоз доста прелетни и непрекъснато обитаващи птици.

Трите огромни бургаски езера са се трансформирали в дом и място за почивка на едни от най-красивите и редки пернати.

Бургас има и един от най-забележителните градски паркове. Морската градина е дом на стотици типове растения от всички континенти, а остарялата й част е оповестена за монумент на парковото изкуство. Площта й е 600 дка, а дължината повече от 5 км. Ще са ви нужни няколко часа, в случай че желаете да я обиколите цялата.

Ето за какво един от тематичните уикенди в програмата на Община Бургас тази година е отдаден на Нейно Величество Природата.

Зелен уикенд в Бургас 27-29 май дава обещание да бъде пресен, изпълнен с доста страсти и благоприятни условия за дейна отмора!

Вижтепрограмата:

28 май – събота

11.00 и 14.00 часа

В дните на Зелен уикенд ще се включи Природонаучната експозиция на РИМ-Бургас, ул. “К. Фотинов 30 “. В залите на музея посетителите, заплатили входен билет, ще имат удоволствието да се насладят на безвъзмездна сказка на тематика „Растенията в Странджа“.

В експозицията могат да бъдат видени разнообразни типове растения и животни, които са присъщи за Странджа планина и Бургаските влажни зони.

Беседата ще се организира на 28 май (събота), от 11.00 и 14.00 часа, след авансово записване на телефон: 056-84-32-39.

28 май – събота

от 10:30 до 13:00 часа

Розови срещи в Зеления уикенд

Българска фондация „Биоразнообразие“ ви чака на Пътеката на саблеклюна за разходка и наблюдаване на гнездящите птици от специфичните наблюдателници „Яйцето“ и „Гнездото“.

След което от Укритието за наблюдаване на птици на Регионална инспекция за опазване на околната среда Бургас ще можете да видите стотиците розови фламинги, които се хранят в басейните на Атанасовско езеро. Саблеклюните, кокилобегачите, ангъчите и бойниците са бонус за всички, които обичат природата. За повече информация – 0896798908.

28 май – събота

от 09:00 до 20:00 часа

Ден на отворените порти в Екопарк за биоразнообразие и различен туризъм „Вая“!

Екопаркът предлага на посетителите опция да научат доста нови неща за екосистемите, традициите и културата на Бургаския район, без да пропуснат приключенията, вълнението и релаксацията.

Ще имате опция да се насладите на зашеметяващата естествена хубост, да наблюдавате птици и животни в техните естествени местообитания, да пояздите кон и да срещнете членове на локалната общественост.

28 и 29 май – събота и неделя

от 08:00 до 20:00 часа

Зоопарк Бургас провежда конкурс за детска рисунка на тематика “Мисли зелено, зелен зоопарк ”.

Всяко дете може да донесе своята рисунка на място в зоопарка или да я нарисува там. На гърба на рисунката би трябвало да се посочат две имена и телефон за връзка. А най-хубавата от тях ще завоюва и премия – гратис фамилно посещаване на Зоопарка. Малките художници би трябвало да предадат творбите си на 28 или 29 май.

Идеята на креативната задача е да отключи въображението на децата в посока грижа за природата и запазване на околната среда.

В Зоопарк Бургас всичко е зелено и е основано оптимално покрай естествената среда на всички жители. Той се обслужва с екологични возила на ток. Електромобилите са изцяло безшумни и щадят околната среда. А екологичното направление на зоопарка ще продължава да се развива. Да живееш зелено е мъдро, елементарно и супер съвременно!

29 май – неделя

Природозащитният център „Пода“ се включва в Зеления уикенд с проведения от Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП) заключителен кръг на Националната олимпиада по Орнитология, който ще се организира в центъра през първата половина на деня.

Ученици от цялата страна ще се състезават за лъчение на националния победител, като най-после ще бъдат раздадени награди на най-добре представилите се. Събитието е проведено от Българско дружество за защита на птиците и ръководството на Природен парк „Персина“.

Външни участници няма по какъв начин да се включат в последния кръг, само че пък посетителите на Природозащитния център ще могат да се допрян до атмосферата на това национално съревнование.

Културна стратегия:

27 май – петък

17:00 часа

НЧ „ Пробуда 1929 “ – с. Извор

Традиционен събор с концертна стратегия

18:00 часа

Открита сцена „ Охлюва ”, Приморски парк

Четене на Библията

19:30 часа

Културен дом НХК, пл. „ Тройката “ № 1

Зрителна зала „ Тончо Русев “

„ Евробалканци “ – Спектакъл по претекстове от текстове на Мате Матишич

Билети на каса „ Часовника “

Тел: 0898420537

28 май – събота

11:00 часа

Държавен куклен спектакъл, ул. „ Климент Охридски “ № 2

“Принцесите и змеят ”

11:00 часа

Дом на писателя, ул. „ Вола “ № 1

Награждаване на участниците от районния конкурс за литературна творба, отдаден на 24 май „Магията на словото“

22:00 часа

Bar “Target ”, ул. „ Климент Охридски “ № 2

MagneticandAlienAcidBlood LIVE

29 май – неделя

Дни на Арменската просвета в Бургас

10:30 часа

„ Паметник на признателността ”

Полагане на венци и цветя на „ Паметника на признателността ”

11:00 часа

Открита сцена „ Охлюва ”, Приморски парк

Концерт

11:00 часа

Държавен куклен спектакъл, ул. „ Климент Охридски “ № 2

“Принцесите и змеят ”

В дните от 27 до 29 май не пропускайте и:

Да посетите остров Света Анастасия с транспортен съд „Бургус“ – единственият населен остров в Черно море. За повече информация и резервации: 0882 004 124;

Да се насладите на 3D mapping прожекцията в Търговска колегия „ Акве калиде “. Заслужава си!;

Да научите повече за рибарските обичаи и традиции в КТК „Ченгене скеле“;

Да пилотирате виртуално аероплан в Авиомузей Бургас;

Да посетите ЗОО парк Бургас;

Да се потопите в света на занимателната просвета в ПланетУм.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР