Бургас дава 25 000 лева на Царево за щетите. Това

...
Бургас дава 25 000 лева на Царево за щетите. Това
Коментари Харесай

Бургас дава 25 000 лева на Царево за щетите

Бургас дава 25 000 лв. на Царево за вредите. Това излиза наяве от решение на локалната власт.

Община Бургас ще даде сумата Царево за справяне с последствията, нанесени от проливните дъждове при започване на септември. Предложението е на ръководителя на Общински съвет – Бургас проф. Севдалина Турманова. Зад него застават и група общински съветници.

Предложението беше признато без диспути по време на днешното постоянно съвещание на локалния парламент. Средствата се отпускат от бюджета на Община Бургас за 2023 година. Те са по перо действия и ограничения за неотложна помощ.

“Община Бургас не може да бъде безучастна към сполетялата локалното население покруса. Необходимо е да се включи с финансова помощ за възобновяване на вредите от наводнението. Безспорно отпущането на финансовата помощ ще помогне да се обезпечи живота и здравето на потърпевшите жители. То е в отбрана на изключително значими публични ползи, което обуславя допускането на авансово осъществяване на актуалното решение ”. Това се показва в гласуваната позитивно докладна за разпределяне на помощта.

В нощта на 5 септември тази година в Община Царево паднаха обилни количества превалявания. Те предизвикаха материални вреди по публичната инфраструктура.

Пари бяха дадени на фамилиите на жертвите

15 000 лева обезщетение ще бъдат отпуснати на околните на починалите при наводненията в Царево, заяви общественият министър Иванка Шалапатова пред Нова тв.

“Другата седмица на съвещанието на Министерския съвет ще бъде гласувано и предлагането на министерството за подкрепяне на хората, изгубили своите близки в размер на 15 000 лв.. Целта ни е тази помощ да е непрекъсната мярка ”, добави тя.

103 семейства са посетени към този момент след наводнението в Царево. На тях им е предоставена прочувствена и псохологическа помощ, както и информация за помощите. 46 помощи са отпуснати досега след подадените заявки, до троент размер на линията на бедността.

“Подкрепата може да доближи до 1512 лв., като самостоятелните потребности се преценят. Облекчихме достъпа до Фонда за обществена протекция. До 2500 лв. може да бъде подкрепено всяко домакинство, което е получило и първата помощ. Може да бъде подкрепено за базисните потребности за съоръжение ”, посочи тя.

Кой и по какъв начин сече

Започва инспекция на сечта в региона на Царево. Тя ще обхване интервал за пет години обратно. Мерките разгласи заместник-министърът на земеделието Мирослав Маринов. Той участва на съвещание на Междуведомствената комисия в морския град. Тя беше основана след бедствието.

Правим инспекция още от петък предходната седмица. На този стадий не се потвърждава, че има противозаконна сеч. До 21 септември ще е подготвена инспекция за пет години. Така ще е ясно каква е сечта, какви са нейните размери, позволена, планувана, регистрирана.

Става въпрос за шестте водосбора на реките, които предизвикаха бедствието, сподели още Маринов.

От общинската администрация са създали обход на всеки един от инфраструктурните обекти, стана ясно на брифинга.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР