Бургас. 13-ата поредна Европейска нощ на учените пристига в Бургас

...
Бургас. 13-ата поредна Европейска нощ на учените пристига в Бургас
Коментари Харесай

13-ата поредна Европейска нощ на учените пристига в Бургас на 27 септември с 14 разнообразни събития

Бургас. 13-ата поредна Европейска нощ на учените идва в Бургас на 27 септември с 14 разнородни събития, които ще се проведат на 4 разнообразни местоположения в града. Инициативата в морския град ще бъде открита в зала 2 на Експозиционен център " Флора " от 18.30 часа в петък с забавни презентации и полемики на потвърдени български учени. Това оповестиха от пресцентъра на Общината .
Сред тях ще бъдат проф. доктор Севдалина Турманова, доцент доктор Георги Бърдаров, Антонина Атанасова и доктор Димитър Желев, които ще опишат на бургазлии коя е тихата опасност за човечеството, по какъв начин се развива глобализацията и мултикултурализма, какво е бъдещето на Европа, какво съставлява регенерацията на градското пространство, по какъв начин се случва преходът към образован град и коя е новата обвивка на Земята.
В Нощта на учените Археологическия музей в Бургас ще отвори порти от 18.00 до 21.00 часа, с цел да показа пред бургазлии щандове с опити, демонстрации и опити. На един от щандовете ще бъдат показани разнообразни географски карти, компаси, глобуси и пъзели. Щандът " Космически провокации за деца " ще разкрие пред най-любознателните галактически технологии и разработки. Друг от щандовете ще показва какво са композитните материали, по какъв начин работят огромните мелници в праховата металургия.
Химиците от Корпуса за бързо гърмене при Факултета по химия и фармация на СУ " Св. Климент Охридски " ще покажат чудесата на химията от близко и със своите зрелищни опити и опити ще убедят всички посетители, че са същински магьосници.
Тази година в Европейската нощ на учените ще се включат и децата от две бургаски учебни заведения. В СУ " Константин Преславски " ще се организира бургаска Географиада - интерактивно отборно съревнование за възпитаници от община Бургас. От 16.30 часа ще се организира образование за повишение на професионалната подготовка на учителите по география и стопанска система по въпросите, свързани с климатичните промени.
Научни опити в региона на физиката и химията ще показват учениците от клуб " Млад академик " към ОУ " Иван Вазов " в кв. Банево, с началник Недялка Недялкова. Целта на тези демонстрации е светът на науката да стане по-близък и понятен за децата.
Идеята на самодейността Европейска нощ на учените е да потвърди, че просвета има на всички места към нас и е еднообразно значима за всички ни, без значение от възраст и занимание, а учените са хора с извънредно вълнуващи специалности.
Проектът REFRESH (Relate, Experience, Find Research Everywhere and Share) за Европейска нощ на учените в България се финансира от Европейската комисия по дейностите " Мария Склодовска-Кюри ".
Програмата на Европейска нощ на учените` 2019 в Бургас се реализира в партньорство с Община Бургас, Регионален исторически музей - Бургас, СУ " Епископ Константин Преславски ", Българско географско сдружение, ПК " Мусагена ", Корпус за бързо гърмене и просветителна стратегия " Космически провокации ".
Европейската нощ на учените се организира по едно и също време в цяла Европа в последния петък на месец септември. Тази година програмата на плана REFRESH за Европейската нощ на учените на 27 септември включва редица събития, които свързват науката с културата и обгръща повече от 150 събития, които ще се проведат на над 50 места в цялата страна.

Програма:

Локация: ОУ " Иван Вазов " - кв. Банево

14:00-14:30

Лаборатория REFRESH:

Клуб " Млад академик " при ОУ " Иван Вазов "

Учениците от клуб " Млад академик " към учебното заведение, с началник Недялка Недялкова, показват научни опити в региона на физиката и химията. Целта на тези демонстрации е светът на науката да стане по-близък и понятен за децата.

Локация: Археологически музей Бургас

18:00-20:00

Магия REFRESH:

Щандове с опити, демонстрации и опити

В Археологическия музей на Бургас
Вратите на Археологическия музей в Бургас ще бъдат отворени за жителите и гостите на града в границите на програмата за Европейска нощ на учените;

Географски хоризонти с Географ БГ
Демонстрационен щанд с географски карти, компаси, глобуси, пъзели и други;

Космически провокации
Щанд на просветителна стратегия " Космически провокации за деца " с демонстрации на галактически технологии и разработки;

Композитни материали
Какво са композитните материали, по какъв начин работят огромните мелници в праховата металургия и по какъв начин от тях се получават първични материали за металните матрични композитни материали? Отговорите ще научите от доктор Йована Ружич, стипендиант по стратегия Мария Склодовска-Кюри, работеща по плана DeMoMet в Института по осведомителни и информационни технологии към БАН;

18:00-21:00

Химически чудеса с Корпуса за бързо гърмене

Химиците от Корпуса за бързо гърмене при Факултета по химия и фармация на СУ " Св. Климент Охридски " ще покажат чудесата на химията от близко и със своите зрелищни опити и опити ще ви убедят, че са същински магьосници.

Локация: СУ " Епископ Константин Преславски "

14:00-16:00

Наука в града REFRESH:

Бургаска Географиада

Интерактивно отборно съревнование за възпитаници от община Бургас по формата брейнринг. Отборите се записват авансово в уеб страницата на Географ БГ (www.geograf.bg).

16:30-17:30

Наука в града REFRESH:

Климатичните промени и географското обучение

Обучение за повишение на професионалната подготовка на учителите по география и стопанска система по въпросите, свързани с климатичните промени.

Събитието е уместно за учители по география. Повече информация можете да намерите на уеб страницата на Географ БГ (www.geograf.bg)

Локация: Експо център " Флора "

18:30-18:45

Наука в града REFRESH:

Откриване на Европейска нощ на учените 2019

Церемония по публично разкриване на REFRESH: Европейската нощ на учените 2019 в Бургас.

Наука в града REFRESH:

Серия от представяния, презентации и полемики на учени в зала 2

18:50-19:30

Полимерните замърсители - тихата опасност за човечеството

Научнопопулярна презентация от проф. доктор Севдалина Турманова за приложението на полимерите като потвърдени високотехнологични материали и заплахите от тях като замърсители на околната среда;

19:30-20:30

Глобализация, мултикултурализъм и бъдещето на Европа

Доц. доктор Георги Бърдаров споделя за културното многообразие в Европа и провокациите през XXI век, свързани с мултикултурализма;

20:30-21:00

Регенерация на градското пространство и преход към образован град

Антонина Атанасова споделя за възобновяване на изоставени градски пространства в подтекста на развиването на " умни " градове;

21:00-21:30

Пластмасосфера - новата обвивка на Земята

Д-р Димитър Желев за замърсяването с пластмаса в света и провокациите пред човечеството и дивата природа.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР